Uwielbiasz frytki, ale smażonych wolisz unikać, a te pieczone smakują jak pieczone ziemniaki? Sprawdź ten przepis – dopracowywałam go metodą prób i błędów przez wiele miesięcy.

Przepis na domowe frytki z piekarnika

składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 łyżeczki soli
- 150 ml wody
- 30 ml oliwy lub oleju
przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w równe frytki. Zalej je zimną wodą wymieszaną z 1 łyżeczką soli i odstaw na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ziemniaki odcedź, ponownie zalej wodą, a następnie zagotuj. Kiedy ziemniaki zagotują się, zdejmij je z ognia i odcedź. Wymieszaj z 150 ml wody, 30 ml oliwy lub oleju i ½ łyżeczki soli. Możesz też dodać wybrane przyprawy – np. suszone zioła, pieprz, paprykę mieloną.
- Frytki rozłóż w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby na blasze umieścić również wodę, która będzie na spodzie naczynia, w którym mieszałeś frytki.
- Frytki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Czas i sposób pieczenia zależy od ziemniaków i piekarnika. Ja swoje frytki piekę przez 20 minut, po czym włączam termoobieg i co jakiś czas sprawdzam miękkość i chrupkość frytek. W międzyczasie obracam blachę, aby upiekły się równo.
- W niektórych piekarnikach frytki wychodzą lepsze bez termoobiegu, a inne wymagają włączenia termoobiegu na cały czas pieczenia. Musisz wypróbować swój piekarnik 🙂 Jeśli frytki wyjdą zbyt miękkie, czy też suche, rozsypujące się, to następnym razem spróbuj innego rodzaju ziemniaków. W końcu trafisz na te idealne 😊
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!


