Lemoniada arbuzowa z miętą to przepis na prosty i orzeźwiający napój. Lemoniada jest naturalnie słodka i świetnie sprawdzi się jako napój na gorące dni.
Jak zrobić domową lemoniadę z arbuzem i miętą?
Domową lemoniadę z arbuzem i miętą przygotujesz w kilka chwil. Co najmniej dwie godziny wcześniej przygotuj małe trójkąty arbuza i zamroź je. Następnie przygotuj herbatę miętową i odstaw do wystudzenia. Na koniec zblendowanego arbuza wymieszaj z przecedzoną herbatą miętową i przelej do szklanek z zamrożonymi kawałkami arbuza.

Lemoniada arbuzowa z miętą – przepis krok po kroku

składniki
- 500 g arbuza
- 2 łyżki suszonej mięty (herbaty miętowej)
- 200 ml wody
przygotowanie
- 100 g arbuza pokrój w kostkę lub w trójkąty. Rozłóż je na plastikowej deseczce tak, aby kawałki nie dotykały się. Włóż je na min. 2 godz. do zamrażarki.
- Miętę zalej 200 ml gorącej wody. Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie napar odcedź.
- Pozostałe 400 g arbuza zblenduj, a następnie przelej przez sitko i wymieszaj z naparem z mięty.
- Do szklanek włóż zamrożone kawałki arbuza, a następnie wlej lemoniadę z arbuza i mięty. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sprawdź inne przepisy na napoje – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem



