Strona główna PrzepisyDietaWegańskaDomowa kostka rosołowa! Koncentrat bulionu warzywnego w kostce – PRZEPIS

Domowa kostka rosołowa! Koncentrat bulionu warzywnego w kostce – PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
domowa kostka rosołowa przepis bulion warzywny

Domowa kostka rosołowa – jak zrobić ją w domu? Sprawdź przepis na warzywną kostkę bulionową, którą przygotujesz w domu. Kostki rosołowe dają intensywny smak i możesz je wykorzystać na wiele sposobów!

Do przygotowania tej kostki rosołowej potrzebujesz warzyw, przypraw i ziół. Dodatkowo pyszny smak dają płatki drożdżowe oraz białe wino. Przepis jest wegetariański i wegański.

Jak zrobić koncentrat bulionu warzywnego?

Aby przygotować koncentrat bulionu warzywnego, należy wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu, a po 20 minutach zblendować i odparowywać jeszcze przez kolejne 20 minut. Tak przygotowaną pastę możesz przełożyć do słoiczków lub uformować z nich kostki bulionowe. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Do czego można użyć domowych kostek rosołowych?

Domowa kostka bulionowa będzie idealna szczególnie jako dodatek do zup i sosów. Warzywne kostki rosołowe możesz również dodać do gotowania ryżu i kasz, a także do jednogarnkowych dań – świetnie będą smakować w leczo, czy też gulaszu.


Domowa kostka rosołowa – PRZEPIS

domowa kostka rosołowa przepis bulion warzywny

Domowe kostki rosołowe - bulion warzywny

Drukuj
Proporcje na: 25-30 szt.
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 17 głos/y )

składniki

  • 2 duże marchewki (około 250 g)
  • 1 pietruszka - korzeń (około 100 g)
  • 100 g pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku (lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego)
  • 3-4 suszone pomidory z oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 g suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 50 g soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 25 g białego wina wytrawnego
  • 15 g płatków drożdżowych

przygotowanie

  1. Marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przetrzyj przez praskę.
  3. Pomidory z oleju pokrój w drobną kostkę.
  4. Natkę pietruszki posiekaj.
  5. Wszystkie składniki (warzywa, zioła, przyprawy, sól, oliwę, wino i płatki drożdżowe) umieść w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni. Całość podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach zblenduj na gładką masę, po czym podgrzewaj przez kolejne 20 minut, mieszając - teraz mieszaj częściej, aby całość się nie przypaliła.
  6. Gotową pastę możesz przełożyć do słoiczka, a jeśli chcesz uzyskać kostki, masę wyłóż do silikonowej formy lub do blachy do pieczenia (wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia) o wymiarach około 15x15 cm. Masę wyrównaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Wystudzoną masę pokrój na 25-30 kwadratów. Na kratce z piekarnika połóż arkusz papieru do pieczenia, a na nim ułóż kostki rosołowe. Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza. Piecz 25 minut, po czym każdą z kostek odwróć i piecz jeszcze przez 20 minut.
  8. Na koniec wyłącz piekarnik, uchyl go, a kostki zostaw w uchylonym piekarniku na kilka godzin (może być na noc). Kostki rosołowe przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne dania z warzywami – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

7 komentarzy

Bingo 19 marca 2023 - 12:24

Na jaką ilość wody jest taka jedna kostka? Pół litra? 🙂

Odpowiedz
Via Gusto 21 marca 2023 - 12:12

Kostki z tego przepisu są mniej słone, niż te ze sklepu, więc jedna kostka będzie idealna na około 300 ml wody 😊

Odpowiedz
Agnieszka 14 kwietnia 2023 - 14:46

Czy konieczne jest dodanie wina? I może to dziwne ale nie wiem co są płatki drożdżowe i czy są konieczne???

Odpowiedz
Via Gusto 17 kwietnia 2023 - 07:28

Można pominąć wino, jednak polecam zamienić je na 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu jabłkowego (i dodatkowo 1-2 łyżki wody). Natomiast jeśli chodzi o płatki drożdżowe, to dodają one sporo smaku i odpowiedniej konsystencji, więc nie polecam z nich rezygnować. Ewentualnie można je zamienić na starty parmezan (wtedy oczywiście kostki nie będą już wegańskie). Płatki drożdżowe to produkt z nieaktywnych drożdży. Można je kupić w niektórych marketach i w sklepach ze zdrową żywnością 🙂

Odpowiedz
Ela 11 września 2025 - 07:18

Dzień dobry,
czy takie kostki zamiast piec można zamrozić?

Odpowiedz
Monika Jerzak 11 września 2025 - 08:34

Tak, to bardzo dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.