Domowa kostka rosołowa – jak zrobić ją w domu? Sprawdź przepis na warzywną kostkę bulionową, którą przygotujesz w domu. Kostki rosołowe dają intensywny smak i możesz je wykorzystać na wiele sposobów!
Do przygotowania tej kostki rosołowej potrzebujesz warzyw, przypraw i ziół. Dodatkowo pyszny smak dają płatki drożdżowe oraz białe wino. Przepis jest wegetariański i wegański.
Jak zrobić koncentrat bulionu warzywnego?
Aby przygotować koncentrat bulionu warzywnego, należy wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu, a po 20 minutach zblendować i odparowywać jeszcze przez kolejne 20 minut. Tak przygotowaną pastę możesz przełożyć do słoiczków lub uformować z nich kostki bulionowe. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Do czego można użyć domowych kostek rosołowych?
Domowa kostka bulionowa będzie idealna szczególnie jako dodatek do zup i sosów. Warzywne kostki rosołowe możesz również dodać do gotowania ryżu i kasz, a także do jednogarnkowych dań – świetnie będą smakować w leczo, czy też gulaszu.
Domowa kostka rosołowa – PRZEPIS

składniki
- 2 duże marchewki (około 250 g)
- 1 pietruszka – korzeń (około 100 g)
- 100 g pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego)
- 3-4 suszone pomidory z oleju
- pęczek natki pietruszki
- 10 g suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 50 g soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- 25 g białego wina wytrawnego
- 15 g płatków drożdżowych
przygotowanie
- Marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przetrzyj przez praskę.
- Pomidory z oleju pokrój w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Wszystkie składniki (warzywa, zioła, przyprawy, sól, oliwę, wino i płatki drożdżowe) umieść w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni. Całość podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach zblenduj na gładką masę, po czym podgrzewaj przez kolejne 20 minut, mieszając – teraz mieszaj częściej, aby całość się nie przypaliła.
- Gotową pastę możesz przełożyć do słoiczka, a jeśli chcesz uzyskać kostki, masę wyłóż do silikonowej formy lub do blachy do pieczenia (wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia) o wymiarach około 15×15 cm. Masę wyrównaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzoną masę pokrój na 25-30 kwadratów. Na kratce z piekarnika połóż arkusz papieru do pieczenia, a na nim ułóż kostki rosołowe. Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza. Piecz 25 minut, po czym każdą z kostek odwróć i piecz jeszcze przez 20 minut.
- Na koniec wyłącz piekarnik, uchyl go, a kostki zostaw w uchylonym piekarniku na kilka godzin (może być na noc). Kostki rosołowe przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Sprawdź przepisy na inne dania z warzywami – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki






4 komentarze
Na jaką ilość wody jest taka jedna kostka? Pół litra? 🙂
Kostki z tego przepisu są mniej słone, niż te ze sklepu, więc jedna kostka będzie idealna na około 300 ml wody 😊
Czy konieczne jest dodanie wina? I może to dziwne ale nie wiem co są płatki drożdżowe i czy są konieczne???
Można pominąć wino, jednak polecam zamienić je na 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu jabłkowego (i dodatkowo 1-2 łyżki wody). Natomiast jeśli chodzi o płatki drożdżowe, to dodają one sporo smaku i odpowiedniej konsystencji, więc nie polecam z nich rezygnować. Ewentualnie można je zamienić na starty parmezan (wtedy oczywiście kostki nie będą już wegańskie). Płatki drożdżowe to produkt z nieaktywnych drożdży. Można je kupić w niektórych marketach i w sklepach ze zdrową żywnością 🙂