Szukasz sprawdzonego przepisu na rurki? Oto dobry przepis na ciasto na rurki, które przygotujesz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Ciasto jest delikatne i idealnie kruche.
Ile czasu piec ciasto na rurki?
Kruche ciasto na rurki należy piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone ciasto powinno być złociste. Po upieczeniu należy odstawić rurki na około 10 minut, a po tym czasie wyciągnąć foremki i odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Jak przechowywać upieczone rurki?
Ciasto na rurki po upieczeniu i wystudzeniu możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej w suchym miejscu). Takie rurki bez nadzienia możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni.
Czym można nadziać rurki?
Do nadziania rurek możesz użyć dowolnego nadzienia. Oto kilka przykładów:
- bita śmietana
- krem budyniowy
- krem z mascarpone
- bita śmietana z galaretką
- krem czekoladowy
- krem kajmakowy
Dobry przepis na ciasto na rurki
Zobacz również inne proste przepisy na ciastka:
- ciasteczka maślane jak ze sklepu
- kruche babeczki z mlekiem w proszku
- rurki z ciasta francuskiego z kremem
- ciasteczka z mleczkiem kokosowym
- ciasteczka z żurawiną i płatkami kukurydzianymi