Puszysty, aromatyczny i niezawodny – czyli przepis na dobry placek drożdżowy z serem i kruszonką! To przepis jak u babci – przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ciasto jest niezwykle puszyste, a kremowa warstwa twarogu i chrupiąca kruszonka sprawiają, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku.
Czy ciasto można zrobić na suchych drożdżach?
Tak, ten placek drożdżowy możesz zrobić na suchych drożdżach. Zamiast 40 g świeżych drożdży, użyj 14 g drożdży suszonych. Jeśli przygotowujesz ciasto na suchych drożdżach, nie musisz robić zaczynu. Suche drożdże wraz z pozostałymi składnikami wsyp do miski i wyrób ciasto. Pozostałe kroki pozostają bez zmian 🙂
Czy ten placek drożdżowy z serem można zrobić z serem z wiaderka?
Ser z wiaderka może być zbyt mokry, przez co ciasto drożdżowe może nie wyrosnąć odpowiednio. Dlatego zdecydowanie polecam użyć trzykrotnie mielonego twarogu – taki twaróg ma w sobie mniej wody niż ser z wiaderka, dzięki czemu ciasto drożdżowe pięknie wyrasta.
Czy ciasto drożdżowe z serem i kruszonką można mrozić?
Tak, ciasto drożdżowe z serem i kruszonką można zamrozić. Jednak drożdżowe ciasto najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Po rozmrożeniu ciasto stanie się bardziej suche i mniej puszyste.


Przepis na dobry placek drożdżowy z serem
Zobacz również inne przepisy na ciasta drożdżowe:
- babcine ciasto drożdżowe
- przepis na drożdżówkę z keksówki
- wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami
- ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


