Artykuł sponsorowany
Chcesz zaostrzyć apetyt Gości, a może zaserwować trunek, który ułatwi trawienie po zakończonym posiłku? Okazuje się, że odpowiednio dopasowany alkohol może wpłynąć na smak konkretnej potrawy i mocniej go podkreślić. Jeśli zależy Ci, aby wystawny obiad zapadł w pamięć zaproszonych Gości – sprawdź, jakie połączenia warto ze sobą zestawić, a czego unikać. Podpowiemy także, w czym podawać konkretne trunki, by wydobyć z nich to, co najlepsze. Kieliszki do koniaku, wina, likieru – oto krótki przewodnik po tej kategorii!
Połączenia, na które warto postawić!
Główna zasada doboru trunków podawanych do posiłku mówi, że należy kierować się podobieństwem. Jednak nie jest to regułą! Absolutnie nie musimy się ograniczać. Równie często poleca się połączenie zupełnych przeciwieństw, na przykład lekkie potrawy podajemy w towarzystwie mocniejszego alkoholu. Warto postawić także na wina o prostym smaku do potraw składających się z wielu składników. Nie bez znaczenia pozostaje także rodzaj szkła, w którym konkretny płyn zostanie podany. Pomaga wydobyć z niego aromat i smak. Ilość podanych trunków zależy przede wszystkim od długości trwania przyjęcia – możemy przecież przygotować niedzielny obiad lub prawdziwą wielogodzinną ucztę! Powinniśmy być czujni i wraz z podaniem konkretnego alkoholu zmieniać kieliszki, w których będą one spożywane.
Pobudzenie kubków smakowych, czyli co wybrać jako aperitif
Ten rodzaj alkoholu wciąż zdobywa swoją popularność i coraz częściej wybiera się trunki, które wpłyną na pobudzenie soków trawiennych i sprawią, że będziemy z jeszcze większą niecierpliwością oczekiwać na podanie posiłku. W tej roli doskonale sprawdzą się wytrawne białe lub czerwone wina, wytrawne wódki czy jasne piwa. Główna zasada mówi, że w roli aperitifu zdecydowanie najlepiej sprawdzają się napoje lekkie, schłodzone, a dodatkowo w niedużej ilości. Zadaniem tego rodzaju trunku jest pobudzenie pracy żołądka, a nie jego zahamowanie. W czym zatem podać aperitif? Istotny jest rodzaj wybranego alkoholu – zatem teraz przejdziemy do konkretnych kategorii.

Z jaką potrawą podawać białe wino, a kiedy lepszym wyborem będzie czerwone?
Wytrawne białe wino najlepiej pasuje do dań rybnych, cielęciny, gęsi, indyka, kurczaka, ale również przystawek podawanych na zimno. Jego smak dobrze komponuje się także z ziemniakami, szparagami, serami. Z kolei białe wino półwytrawne lub słodkie warto podać do deseru, czy też owoców. Kieliszki do białego wina mają długą nóżkę i smukłą czaszę. Białe wino podaje się w temperaturze 8-12 stopni, a rolą odpowiedniego kieliszka jest jej utrzymanie dzięki unikaniu kontaktu z ciepłą dłonią.
Kieliszki do wina powinny być przezroczyste, by poza smakiem każdy z Gości mógł napawać się także jego kolorem. Te do wina czerwonego są większe niż do białego, mają szeroką czaszę, co również nie pozostaje bez znaczenia dla smaku wina – dzięki temu skuteczniej uwalnia ono swój wyjątkowy aromat. Wino czerwone pasuje najlepiej do mięs czerwonych takich jak wieprzowina czy wołowina, ale również potraw mącznych i różnych rodzajów serów – owczych i pleśniowych.
Likier, a może wódka? Z czym łączyć te alkohole i w jakich kieliszkach je podawać?
Wino to zdecydowanie najpopularniejszy trunek podawany do obiadu i eleganckiej kolacji. Jednak warto poznać inne ciekawe połączenia! Przekąski dobrze będą smakować w asyście czystej lub wytrawnej wódki, natomiast do głównych dań warto podać wódkę półwytrawną. A jakie kieliszki do wódki będą odpowiednie? Sprawdzi się prosty kształt i grube dno. Z kolei do likierów i słodkiej wódki odpowiednie kieliszki na nóżce w różnorodnych rozmiarach i kształtach. W sklepie Fabryka Form znajdziemy szeroki wybór w tej kategorii produktów – wybierzmy ten, którego design przypadł nam do gustu i będzie pasować do całej zastawy. Zgodnie z zasadą łączenia podobieństw, likiery warto podawać do słodkich ciast i innych deserów.
Kieliszki do koniaku i brandy – czy warto mieć je w swojej kolekcji?
Poznając kolejne rodzaje alkoholi, warto zdecydować się także na podanie whiskey lub koniaku. Czy wiecie, że ten ostatni rodzaj trunku niesamowicie komponuje się z aromatem czarnej kawy? Koneserom obu trunków takie połączenie powinno wyjątkowo przypaść do gustu. Świadomi, że naczynie, w którym podany zostanie alkohol, odgrywa istotną rolę, wybierzmy odpowiednie kieliszki do koniaku z Fabryka Form. Ich cechą charakterystyczną jest pękata forma osadzona na niskiej nóżce. Amatorzy tego smaku z pewnością poczują różnicę w smaku, gdyż taki kształt ułatwia ogrzanie trunku dłonią, a przez to maksymalne wydobycie aromatu.
Kieliszki do koniaku, wina oraz wódki to nie wszystko! W szerokim asortymencie Fabryka Form znajdziemy także wyjątkowe szklanki do kolorowych drinków, kieliszki do piwa, a nawet wody!