Przepis na domowy chleb z ziemniakami, czyli chleb, który długo utrzymuje świeżość i jest wilgotny. Ten chleb doskonale sprawdzi się zarówno do przygotowania kanapek, jak i do sałatek, czy zup.
Dlaczego dodaje się ziemniaki do chleba?
Dodatek ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków do ciasta na chleb sprawia, że chleb po upieczeniu jest bardziej wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. A poza tym smak chleba jest ciekawszy.
Jakiej mąki użyć do zrobienia domowego chleba?
Do przygotowania domowego chleba najlepiej sprawdzi się mąka chlebowa, czyli pszenna typu 750. Jednak możesz też zrobić chleb z mąki orkiszowej, albo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, żytniej, czy kukurydzianej.
Jakie dodatki pasują do tego chleba z ziemniakami?
Do tego chleba świetnie pasuje siemię lniane, które dodałam do ciasta. Jednak możesz też użyć innych dodatków lub zamienić siemię lniane na wybrany dodatek. Polecam użyć pestek dyni, słonecznika, a także suszonych ziół.
Przepis na chleb z ziemniakami
Zobacz również inne przepisy na domowy chleb:
- chleb z siemieniem lnianym
- chleb na żurku
- przepis na chleb kukurydziany
- prosty chleb z otrębami
- szybki chleb pszenny