Artykuł sponsorowany
Oleje pozyskiwane z różnorodnych nasion bardzo często zawierają w swoim składzie wiele cennych dla organizmu składników. Dzięki temu stanowią bardzo ważny element diety i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Doskonale pod tym względem wypada olej rydzowy. Mimo mniejszej popularności jest ciekawym produktem, który może zachwycać swoim wyjątkowym smakiem, a przy tym pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Prezentujemy najważniejsze korzyści płynące z wprowadzenia oleju rydzowego do diety.
Jak powstaje i jakie są rodzaje oleju rydzowego?
Olej rydzowy powstaje z nasion lnicznika siewnego. Z tego też powodu jest niekiedy sprzedawany jako olej z lnianki. Powstaje na skutek tłoczenia, które pozwala na wydobycie ekstraktu z nasion.
Tłoczony na zimno olej rydzowy jest jednym z najpopularniejszych wyborów. Ta metoda ekstrakcji pozwala na zachowanie wielu składników odżywczych i wszystkich witamin oraz minerałów. Dodatkowo olej produkowany w ten sposób zachowuje swój wyjątkowy orzechowy smak. Metoda ta jednak charakteryzuje się wysokimi kosztami, co w efekcie wpływa na cenę zakupu oleju. Na stronie: https://spizarniaumichala.pl/sklep/oleje-tloczone-na-zimno/olej-rydzowy/ można zapoznać się z przykładowymi ofertami.
Olej tłoczony na gorąco to drugi popularny wybór. W tej metodzie możliwe jest uzyskanie większej ilości oleju z nasion. W tym przypadku jednak w oleju rydzowym pozostaje mniej cennych składników. W efekcie nie ma tak pozytywnego wpływu na zdrowie. Olej rydzowy z lnianki tłoczony na gorąco jest jednak mniej kosztowny w zakupie.
Ostatnia metoda produkcji oleju to ekstrakcja chemiczna. W ten sposób najczęściej pozyskiwany jest olej, który następnie znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i może być składnikiem wielu kosmetyków.
Jakie właściwości posiada olej rydzowy?
Olej rydzowy jest ceniony przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne. Ze względu na bogaty skład jest warty wprowadzenia do diety i warto takowy regularnie spożywać.
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe są kluczowe dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomagają bowiem pracę układu odpornościowego, mózgu oraz serca. Dostarczanie poprzez olej rydzowy nienasyconych kwasów tłuszczowych przynosi świetne efekty.
Olej z lnianki jest także cennym źródłem witaminy E. Witamina działa jako naturalny przeciwutleniacz. Dzięki temu hamuje rozwój wielu chorób i wpływa na lepszy wygląd skóry i włosów. Dzięki temu zastosowanie olej rydzowy znajduje również dla osób, którym zależy na zadbaniu o swój wygląd.
Olej rydzowy nadaje się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Z uwagi na swój skład olej pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i stanowi ochronę dla serca.
Właściwości olej rydzowy wykazuje także w ochronie układu nerwowego. Ze względu na obecność kwasów omega-3 olej może bardzo wspierać funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiegać rozwojowi wielu groźnych chorób.
Gdzie kupić najlepszej jakości olej rydzowy tłoczony na zimno?
Dla uzyskania najlepszych efektów z wprowadzenia do diety oleju rydzowego należy sięgać po naturalne produkty od renomowanych dostawców. Spiżarnia u Michała jest miejscem, gdzie klienci mogą znaleźć najwyższej jakości olej lniany tłoczony na zimno. Wykorzystanie najlepszych metod produkcji sprawia, że olej rydzowy zachowuje swoje cenne wartości odżywcze i realnie wpływa na ogólną poprawę zdrowia i samopoczucia. Dodatkowo zachowuje swój naturalny smak, który pozwala na urozmaicenie z jego pomocą wielu dań.