Artykuł sponsorowany
Szybkowar to doskonały sposób na przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków w znacznie krótszym czasie. W ciągu kilku chwil na twoim stole mogą pojawić się pyszne i zdrowe dania.
- Jak działa szybkowar?
- Zalety gotowania w szybkowarze
Jak działa szybkowar?
Szybkowar to doskonały wybór, jeśli zależy ci na możliwie jak najkrótszym czasie gotowania potraw przy jednoczesnym zachowaniu jak największej ilości wartości odżywczych składników dania. Podstawową zaletą szybkowaru jest specjalna konstrukcja umożliwiająca przygotowanie potraw w zauważalnie krótszym czasie niż normalnie bez ryzyka przypalenia składników, utraty cennych składników odżywczych czy witamin. Bardzo często zdarza się, że gotowanie w szybkowarze trwa dwa albo nawet trzy razy krócej niż tradycyjne przygotowanie tej samej potrawy. Bardzo ważne jest to, że szybkowar pozwala także na bardzo zdrowe gotowanie bez dodatku tłuszczu czy stosowania różnego rodzaju polepszaczy smaku. Warto bowiem zdawać sobie sprawę, że krótko gotowane warzywa, a także makarony czy kasze ostatecznie zawierać będą więcej wartości odżywczych niż tradycyjnie przygotowane potrawy. Więcej o zdrowotnym aspekcie gotowania w szybkowarze przeczytasz na https://smakinatalerzu.pl/2020/06/15/chcesz-szybciej-gotowac-obiady-zainwestuj-w-szybkowar/
Jak to wszystko jest możliwe? Dzięki specjalnemu garnkowi z odpowiednio zaprojektowaną do niego pokrywką. Tylko z pozoru zestaw ten przypomina tradycyjne naczynia kuchenne. Warto bowiem zwrócić uwagę, że pokrywka do szybkowaru jest superszczelna, dzięki czemu zatrzymuje wewnętrza garnka powietrze. W efekcie temperatura wewnątrz garnka może mieć nawet 200 stopni Celsjusza. To z kolei sprawia, że coraz wyższe jest także ciśnienie. Połączenie wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia znacząco przyspiesza proces gotowania. W pokrywce znajduje się specjalny otwór, za pomocą którego można uwalniać nadmiar pary.
Zalety gotowania w szybkowarze
Urządzenie to gwarantuje przede wszystkim możliwość przygotowania zdrowych i w pełni wartościowych posiłków w znacznie krótszym czasie niż na co dzień. Jeśli więc zależy ci na oszczędności czasu, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowej i odpowiedzialnej kuchni – postaw na szybkowar. W ten sposób ograniczysz ilość godzin spędzonych w kuchni, a jednocześnie zapewnisz sobie i domownikom absolutnie zdrową kuchnią. Ograniczysz przy tym ilość nie do końca zdrowych dodatków, polepszaczy smaku. Gotowanie pod wysokim ciśnieniem pozwoli ci wydobyć z poszczególnych składników maksymalną esencję smaku. Wybierając sprzęt, koniecznie zwróć jednak uwagę na pojemność misy, tak aby za jednym razem możliwe było przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Ważna może się okazać także kompatybilność z kuchnią indukcyjną czy możliwość mycia urządzenia w zmywarce.