Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryDeserki z mango z galaretką

Deserki z mango z galaretką

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Deserki z mango z galaretką

Te deserki z mango to kolorowa propozycja na każdą okazję! Deserki przygotujesz z galaretką o smaku pomarańczowym, która idealnie łączy się z mango i sprawia, że całość jest orzeźwiająca. Najlepiej smakują schłodzone.

Jakie serki homogenizowane wybrać do deserków?

Do przygotowania tych małych deserków z mango i galaretką polecam użyć naturalnych serków homogenizowanych (czyli takich bez żadnych dodatków). Waniliowe, czy inne serki sprawią, że całość będzie zbyt słodka – zarówno mango, jak i galaretka są wystarczająco słodkie. Alternatywnie można użyć jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki.

Jakiej galaretki użyć do mango?

Do ciast, czy deserów z mango najlepiej sprawdzi się galaretka o smaku pomarańczowym. Do mango pasuje także galaretka o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym. Te smaki nadają świeżości i świetnie podkreślają smak mango.

Jak przechowywać desery z galaretką?

Mini desery z galaretką przechowuj w lodówce – najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą. Pamiętaj, że desery z galaretką nie nadają się do mrożenia.



Przepis na deserki z mango

Ile kalorii ma jeden deserek z mango?

Z podanych proporcji otrzymasz 10 deserków. Jeden deserek mango z galaretką ma:

  • kalorie – 141 kcal
  • węglowodany – 24,6 g
  • białko – 4,8 g
  • tłuszcze – 2,5 g
Deserki z mango z galaretką

Deserki z mango z galaretką

Drukuj
Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 9 głos/y )

składniki

Składniki na spód deserków:

  • 50 g biszkoptów (okrągłych)

Składniki na warstwę z serków homogenizowanych:

  • 300 g mango (waga po obraniu i bez pestki)
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 150 ml wody

Składniki na mus z mango:

  • 200 g mango (waga po obraniu i bez pestki)
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 250 ml wody

przygotowanie

  1. Przygotuj 10 małych szklanek lub pojemniczków na deserki (ja użyłam pojemniczków o pojemności 160 ml).
  2. Biszkopty pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wyłóż na spód każdego z pojemniczków.
  3. Teraz przygotuj warstwę z serkami homogenizowanymi. Jedną pomarańczową galaretkę rozpuść w 150 ml wody. Odstaw do wystudzenia. Następnie obierz mango - na 10 deserków potrzebujesz łącznie 500 g mango po obraniu i bez pestki. Taką ilość otrzymasz z dwóch owoców mango. Całe 500 g mango zblenduj na mus. Odbierz 300 g i wymieszaj je z 300 g naturalnego serka homogenizowanego. Następnie dodaj wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj. Kiedy całość zacznie tężeć, wyłóż jako drugą warstwę deserków. Deserki włóż do lodówki.
  4. Kiedy warstwa z serkami tężeje, przygotuj ostatnią warstwę. Jedną galaretkę pomarańczową rozpuść w 250 ml wody. Odstaw do wystudzenia, a wystudzoną wymieszaj z 200 g zblendowanego mango. Kiedy całość zacznie tężeć, wyłóż na wierzch deserków.
  5. Gotowe deserki włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na deserki z owocami


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.