Te deserki z mango to kolorowa propozycja na każdą okazję! Deserki przygotujesz z galaretką o smaku pomarańczowym, która idealnie łączy się z mango i sprawia, że całość jest orzeźwiająca. Najlepiej smakują schłodzone.
Spis treści:
Jakie serki homogenizowane wybrać do deserków?
Do przygotowania tych małych deserków z mango i galaretką polecam użyć naturalnych serków homogenizowanych (czyli takich bez żadnych dodatków). Waniliowe, czy inne serki sprawią, że całość będzie zbyt słodka – zarówno mango, jak i galaretka są wystarczająco słodkie. Alternatywnie można użyć jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki.
Jakiej galaretki użyć do mango?
Do ciast, czy deserów z mango najlepiej sprawdzi się galaretka o smaku pomarańczowym. Do mango pasuje także galaretka o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym. Te smaki nadają świeżości i świetnie podkreślają smak mango.
Jak przechowywać desery z galaretką?
Mini desery z galaretką przechowuj w lodówce – najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą. Pamiętaj, że desery z galaretką nie nadają się do mrożenia.

Przepis na deserki z mango
Ile kalorii ma jeden deserek z mango?
Z podanych proporcji otrzymasz 10 deserków. Jeden deserek mango z galaretką ma:
- kalorie – 141 kcal
- węglowodany – 24,6 g
- białko – 4,8 g
- tłuszcze – 2,5 g
składniki
Składniki na spód deserków:
- 50 g biszkoptów (okrągłych)
Składniki na warstwę z serków homogenizowanych:
- 300 g mango (waga po obraniu i bez pestki)
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- 150 ml wody
Składniki na mus z mango:
- 200 g mango (waga po obraniu i bez pestki)
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- 250 ml wody
przygotowanie
- Przygotuj 10 małych szklanek lub pojemniczków na deserki (ja użyłam pojemniczków o pojemności 160 ml).
- Biszkopty pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wyłóż na spód każdego z pojemniczków.
- Teraz przygotuj warstwę z serkami homogenizowanymi. Jedną pomarańczową galaretkę rozpuść w 150 ml wody. Odstaw do wystudzenia. Następnie obierz mango - na 10 deserków potrzebujesz łącznie 500 g mango po obraniu i bez pestki. Taką ilość otrzymasz z dwóch owoców mango. Całe 500 g mango zblenduj na mus. Odbierz 300 g i wymieszaj je z 300 g naturalnego serka homogenizowanego. Następnie dodaj wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj. Kiedy całość zacznie tężeć, wyłóż jako drugą warstwę deserków. Deserki włóż do lodówki.
- Kiedy warstwa z serkami tężeje, przygotuj ostatnią warstwę. Jedną galaretkę pomarańczową rozpuść w 250 ml wody. Odstaw do wystudzenia, a wystudzoną wymieszaj z 200 g zblendowanego mango. Kiedy całość zacznie tężeć, wyłóż na wierzch deserków.
- Gotowe deserki włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Zobacz również inne przepisy na deserki z owocami
- deserki Balladyna z malinami
- mini deser Zielone Jabłuszko
- bananowe deserki z galaretką
- deserki Niebo W Gębie z jabłkami
- arbuzowe deserki z galaretką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
