Te deserki Truskawkowa Chmurka są przepiękne i smakują naprawdę pysznie! To połączenie truskawek, galaretki, aksamitnego kremu i chrupiących mini bezików. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję.
Spis treści:
Jakie mini deserki zrobić z truskawkami?
Z truskawkami można przygotować wiele mini deserków! Od tych najprostszych z bitej śmietany i truskawek, po bardziej skomplikowane. Świetnym pomysłem jest deser z truskawkami i galaretką, czy truskawkowy deser z nasionami chia. Ciekawą alternatywą dla mini deserków są monoporcje – przepis na taką truskawkową monoporcję znajdziesz tutaj – viagusto.pl/monoporcja-truskawkowa
W czym zrobić truskawkowy deser z galaretką?
Deserki z truskawkami i galaretką najlepiej zrobić w małych szklankach lub pojemniczkach na deserki. Ja użyłam plastikowych kubeczków na nóżce o pojemności 170 ml.
Czy można zrobić te deserki bez cukru?
Tak! Aby przygotować deserki bez cukru, użyj herbatników bez cukru, galaretki bez cukru oraz bezików bez cukru, a zamiast cukru pudru użyj wybranego słodzika.
Jak przechowywać deserki z truskawkami?
Deserki z truskawkami należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin od przygotowania.


Przepis na deserki Truskawkowa Chmurka
Ile kalorii ma deserek Truskawkowa Chmurka?
Z podanych proporcji otrzymasz 6 deserków. Jeden deser Truskawkowa Chmurka ma:
- kalorie – 328 kcal
- węglowodany – 24,3 g
- białko – 5,1 g
- tłuszcze – 22,7 g
składniki
- 50 g herbatników
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 350 ml wody
- 200 g truskawek
- 150 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 20 g cukru pudru
- 25 g mini bezików
przygotowanie
- Przygotuj 6 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków na nóżce o pojemności 170 ml.
- Herbatniki pokrusz lub zmiel i wyłóż na spód każdego z kubeczków.
- Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i odstaw do wystudzenia.
- Truskawki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z wystudzoną galaretką i całość włóż do lodówki.
- Kiedy galaretka z truskawkami zacznie tężeć, wyłóż ją jako drugą warstwę deserków. Kubeczki włóż do lodówki.
- Przygotuj krem - 150 g mascarpone, 200 g schłodzonej śmietanki kremówki i 20 g cukru pudru umieść w misce. Ubijaj na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż uzyskasz puszysty krem. Do kremu możesz też dodać wanilię.
- Gotowy krem wyłóż na stężałą galaretkę. Krem polecam wykładać za pomocą rękawa cukierniczego.
- Wierzch deserków posyp pokruszonymi małymi bezami.
Zobacz również inne przepisy z truskawkami
- ciasto z truskawkami na sodzie
- sernik na zimno z truskawkami i galaretką
- truskawkowa pina colada
- zawijane drożdżówki z truskawkami
- truskawkowe kruche babeczki
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


