Przepis na nieziemski deser kawowy z mascarpone i bitą śmietaną. Te małe deserki nazwałam Caffe Latte. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dodatkowo prezentują się przepięknie. Będą idealnym wyborem jako deserki na imprezy, święta, a także jako dodatek do codziennej kawy lub deserki na słodki stół!
W czym zrobić deser kawowy z mascarpone?
Deserki przygotuj w małych szklankach, kubeczkach lub słoiczkach. Ja użyłam specjalnych małych, plastikowych pojemniczków na deserki – takich o pojemności 160 ml. Dzięki temu deserki są podzielne i pięknie się prezentują.
Jakie dodatki można dodać do kawowego deseru?
Jeśli chcesz wzbogacić deserki o dodatkowy smak, polecam do kremu dodać likier kawowy. Możesz również dodać ekstrakt waniliowy, a także posiekaną lub startą gorzką czekoladę. Wierzch deserków możesz natomiast posypać posiekanymi orzechami, migdałami lub startą białą czekoladą.
Jak długo można przechowywać deserki Caffe Latte?
Gotowe deserki przechowuj w lodówce maksymalnie do dwóch dni. Ważne, aby były przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub okryte folią spożywczą.
Przepis na deser kawowy z mascarpone
Zobacz również inne przepisy na ciasta i desery z kawą:
- tarta z kawą i mlecznym kremem
- ciasto bez pieczenia z kawą rozpuszczalną
- ciasto z Cappuccino i bezą
- tort tiramisu z mascarpone
- deser Cappuccino w pucharkach