Ten prosty i przepyszny deser z winogronami, kremem budyniowym i galaretką króluje na moim stole podczas każdego lata! Jest lekki, a aksamitny krem świetnie łączy się z soczystymi winogronami. Zobacz, jak zrobić te winogronowe mini deserki.
Spis treści:
Na jakie okazje zrobić mini deserki?
Desery w pucharkach, kubeczkach, czy szklankach sprawdzą się na każdą okazję. To świetny pomysł na uroczystości jak chrzciny, komunia, czy wesele. Mini deserki będą też dobrym wyborem na urodziny, imieniny oraz imprezy. Warto przygotować je również na święta, czy po prostu jako deser do kawy.
Jaka galaretka pasuje do winogron?
Do winogron najlepiej pasuje galaretka o smaku winogronowym, agrestowym lub cytrynowym. Dobrym wyborem będzie również galaretka przezroczysta (czyli krystaliczna).
Jakich winogron użyć do deserków?
Do deserków najlepiej użyć małych winogron bezpestkowych. Najpyszniejsze będą dojrzałe owoce. Warto też zwrócić uwagę, aby skórka nie była zbyt twarda.
W jakich innych przepisach można wykorzystać winogrona?
Z winogronami można zrobić mnóstwo przepisów! Oprócz deserków, na które przepis znajdziesz poniżej, sprawdzą się też do przygotowania: ciasta z galaretką, tarty z kremem, kruchego ciasta, sernika na zimno, przetworów na zimę, a także dań wytrawnych – jak sałatka, koreczki, czy surówka.


Przepis na deser z winogronami i kremem
Ile kalorii ma jeden deserek z winogronami?
Z podanych proporcji otrzymasz 10 mini deserków. Jeden deser z winogronami, kremem i galaretką ma:
- kalorie – 252 kcal
- węglowodany – 33,4 g
- białko – 3,2 g
- tłuszcze – 11,9 g
składniki
- 70 g podłużnych biszkoptów
- 400 g winogron (najlepiej małych winogron bezpestkowych)
- 1 galaretka przezroczysta
- 400 ml wody
Składniki na krem budyniowy:
- 400 ml mleka
- 40 g budyniu bez cukru (1 opakowanie) - waniliowego lub śmietankowego
- 100 g cukru
- 120 g masła
przygotowanie
- Na początek przygotuj krem budyniowy. W garnku umieść 200 ml mleka i podgrzewaj na małym ogniu. Pozostałe 200 ml mleka wymieszaj z opakowaniem budyniu i 100 g cukru. Powstałą mieszankę dodaj do gotującego się mleka i cały czas mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia. Ugotowany budyń zdejmij z ognia.
- Do gorącego budyniu dodaj 120 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj (ręcznie lub mikserem), aż masło się rozpuści i powstanie gładki krem. Krem przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy krem wystygnie, przygotuj 10 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 160 ml.
- Podłużne biszkopty pokrusz lub zmiel i wyłóż na spód każdego z kubeczków.
- Wystudzony krem budyniowy ubij mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Dzięki temu krem będzie bardziej puszysty. Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż jako kolejną warstwę.
- Na kremie ułóż winogrona.
- Na koniec galaretkę rozpuść w 400 ml wody i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną włóż do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, wylej na wierzch deserków.
- Gotowe deserki włóż na kilka godzin do lodówki.
Zobacz również inne przepisy na desery z owocami
- deserki Truskawkowa Chmurka
- deser bananowy na zimno
- deser szarlotka z orzechami włoskimi
- mini deser z arbuzem
- deser brzoskwiniowy w pucharkach
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
