Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryDeser z winogronami z kremem

Deser z winogronami z kremem

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Deser z winogronami z kremem

Ten prosty i przepyszny deser z winogronami, kremem budyniowym i galaretką króluje na moim stole podczas każdego lata! Jest lekki, a aksamitny krem świetnie łączy się z soczystymi winogronami. Zobacz, jak zrobić te winogronowe mini deserki.

Na jakie okazje zrobić mini deserki?

Desery w pucharkach, kubeczkach, czy szklankach sprawdzą się na każdą okazję. To świetny pomysł na uroczystości jak chrzciny, komunia, czy wesele. Mini deserki będą też dobrym wyborem na urodziny, imieniny oraz imprezy. Warto przygotować je również na święta, czy po prostu jako deser do kawy.

Jaka galaretka pasuje do winogron?

Do winogron najlepiej pasuje galaretka o smaku winogronowym, agrestowym lub cytrynowym. Dobrym wyborem będzie również galaretka przezroczysta (czyli krystaliczna).

Jakich winogron użyć do deserków?

Do deserków najlepiej użyć małych winogron bezpestkowych. Najpyszniejsze będą dojrzałe owoce. Warto też zwrócić uwagę, aby skórka nie była zbyt twarda.

W jakich innych przepisach można wykorzystać winogrona?

Z winogronami można zrobić mnóstwo przepisów! Oprócz deserków, na które przepis znajdziesz poniżej, sprawdzą się też do przygotowania: ciasta z galaretką, tarty z kremem, kruchego ciasta, sernika na zimno, przetworów na zimę, a także dań wytrawnych – jak sałatka, koreczki, czy surówka.



Przepis na deser z winogronami i kremem

Ile kalorii ma jeden deserek z winogronami?

Z podanych proporcji otrzymasz 10 mini deserków. Jeden deser z winogronami, kremem i galaretką ma:

  • kalorie – 252 kcal
  • węglowodany – 33,4 g
  • białko – 3,2 g
  • tłuszcze – 11,9 g
Deser z winogronami z kremem

Deser z winogronami i kremem budyniowym

Drukuj
Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 4 głos/y )

składniki

  • 70 g podłużnych biszkoptów
  • 400 g winogron (najlepiej małych winogron bezpestkowych)
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 400 ml wody

Składniki na krem budyniowy:

  • 400 ml mleka
  • 40 g budyniu bez cukru (1 opakowanie) - waniliowego lub śmietankowego
  • 100 g cukru
  • 120 g masła

przygotowanie

  1. Na początek przygotuj krem budyniowy. W garnku umieść 200 ml mleka i podgrzewaj na małym ogniu. Pozostałe 200 ml mleka wymieszaj z opakowaniem budyniu i 100 g cukru. Powstałą mieszankę dodaj do gotującego się mleka i cały czas mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia. Ugotowany budyń zdejmij z ognia.
  2. Do gorącego budyniu dodaj 120 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj (ręcznie lub mikserem), aż masło się rozpuści i powstanie gładki krem. Krem przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Kiedy krem wystygnie, przygotuj 10 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 160 ml.
  4. Podłużne biszkopty pokrusz lub zmiel i wyłóż na spód każdego z kubeczków.
  5. Wystudzony krem budyniowy ubij mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Dzięki temu krem będzie bardziej puszysty. Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż jako kolejną warstwę.
  6. Na kremie ułóż winogrona.
  7. Na koniec galaretkę rozpuść w 400 ml wody i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną włóż do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, wylej na wierzch deserków.
  8. Gotowe deserki włóż na kilka godzin do lodówki.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na desery z owocami


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.