Szukasz przepisu na deser z ricotty? Świetnie się składa – poniżej znajdziesz przepis na mini serniczki, które przygotowałam z ciasta francuskiego, sera ricotty i wiśni. Zamiast cukru użyłam syropu klonowego, który możesz zastąpić również innym słodzikiem – np. miodem, albo syropem z agawy.
Ciasteczka są bardzo delikatne i miękkie, a co równie ważne – zrobisz je w kilka minut! Nie potrzebujesz również żadnych mikserów i blenderów – składniki wymieszasz łyżką.
Jak zrobić deser z mrożonymi owocami?
W przepisie użyłam wiśni, ale możesz użyć również innych owoców – np. malin, truskawek, czy też jagód. Owoce mogą być mrożone – jednak pamiętaj, aby nie rozmrażać ich wcześniej. Wyciągnij je z zamrażarki tuż przed ułożeniem na ciastkach.
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś sera ricotty, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Ser ricotta ma nieco inną teksturę, niż inne sery. Dodatkowo jego smak jest dość neutralny, co sprawia, że doskonale komponuje się z owocami i ciastem francuskim.
Przepis na deser z ricotty z owocami
Sprawdź również inne przepisy na słodkości – kliknij tutaj.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
1 komentarzy
Świetna inspiracja na ciasto francuskie 😉