Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryDeser z malinami i kremem Patissiere

Deser z malinami i kremem Patissiere

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Deser z malinami i kremem Patissiere

Przepis na prosty deser z malinami i kremem budyniowym Patissiere. Te mini deserki będą doskonałe na każdą okazję!

Co to jest krem Patissiere?

Klasyczny krem Patissiere to francuski krem budyniowy. W Polsce często nazywany jest kremem cukierniczym. Krem Patissiere ma waniliowy smak i jest dość gęsty (gęstszy, niż zwykły budyń), Robi się go na bazie mleka z dodatkiem żółtek, cukru i skrobi lub mąki pszennej.

Krem Patissiere można wykorzystać do przygotowania ciast, tortów, ptysiów, eklerów, czy do deserków z malinami, na które przepis znajdziesz poniżej.

W czym zrobić mini deser z malinami?

Te deserki z malinami i kremem polecam przygotować w szklankach lub kubeczkach na deserki o pojemności około 160 ml. Możesz też użyć eleganckich pucharków lub słoiczków do deserków.

Jak przechowywać malinowe deserki z kremem Patissiere?

Deser należy przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin od przygotowania. Deserki warto przechowywać w zamykanym pojemniku lub przykryte folią spożywczą.

Jakie inne deserki można przygotować z malinami?

Z malinami można przygotować deser panna cotta, Malinowa Chmurka, mini serniczki, malinowe musy. Maliny świetnie sprawdzą się w deserkach z galaretką, nasionami chia, białą czekoladą, jogurtem, czy mascarpone.



Przepis na deser z malinami i kremem Patissiere

Ile kalorii ma jeden deser z malinami i kremem?

Z podanych proporcji otrzymasz 6 mini deserków. Jeden taki deser ma:

  • kalorie – 272 kcal
  • węglowodany – 32,9 g
  • białko – 6,6 g
  • tłuszcze – 13,1 g
Deser z malinami i kremem Patissiere

Deserek z malinami i kremem Patissiere

Drukuj
Proporcje na: 6 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 5 głos/y )

składniki

Składniki na krem Patissiere:

  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • 200 g malin

przygotowanie

Jak zrobić krem Patissiere?

  1. Mleko wlej do rondelka. Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego i zagotuj.
  2. W misce umieść 6 żółtek. Dodaj 120 g cukru. Całość ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zajmie to około 4 minuty.
  3. Do utartych żółtek dodaj 30 g skrobi ziemniaczanej, wymieszaj.
  4. Następnie stopniowo wlewaj gorące mleko, cały czas mieszając.
  5. Całość przełóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania i gotuj przez minutę.
  6. Gotowy krem zdejmij z ognia i dodaj pokrojone na kawałki masło. Wymieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
  7. Krem przykryj i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić malinowy deser z kremem Patissiere?

  1. Przygotuj 6 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 160 ml.
  2. Wystudzony krem Patissiere przełóż do rękawa cukierniczego. Połowę kremu wyłóż do kubeczków. Na kremie ułóż połowę malin (czyli 100 g). Następnie wyłóż drugą część kremu, a na wierzch pozostałe maliny.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy z malinami


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.