Przepis na prosty deser z malinami i kremem budyniowym Patissiere. Te mini deserki będą doskonałe na każdą okazję!
Spis treści:
Co to jest krem Patissiere?
Klasyczny krem Patissiere to francuski krem budyniowy. W Polsce często nazywany jest kremem cukierniczym. Krem Patissiere ma waniliowy smak i jest dość gęsty (gęstszy, niż zwykły budyń), Robi się go na bazie mleka z dodatkiem żółtek, cukru i skrobi lub mąki pszennej.
Krem Patissiere można wykorzystać do przygotowania ciast, tortów, ptysiów, eklerów, czy do deserków z malinami, na które przepis znajdziesz poniżej.
W czym zrobić mini deser z malinami?
Te deserki z malinami i kremem polecam przygotować w szklankach lub kubeczkach na deserki o pojemności około 160 ml. Możesz też użyć eleganckich pucharków lub słoiczków do deserków.
Jak przechowywać malinowe deserki z kremem Patissiere?
Deser należy przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin od przygotowania. Deserki warto przechowywać w zamykanym pojemniku lub przykryte folią spożywczą.
Jakie inne deserki można przygotować z malinami?
Z malinami można przygotować deser panna cotta, Malinowa Chmurka, mini serniczki, malinowe musy. Maliny świetnie sprawdzą się w deserkach z galaretką, nasionami chia, białą czekoladą, jogurtem, czy mascarpone.


Przepis na deser z malinami i kremem Patissiere
Ile kalorii ma jeden deser z malinami i kremem?
Z podanych proporcji otrzymasz 6 mini deserków. Jeden taki deser ma:
- kalorie – 272 kcal
- węglowodany – 32,9 g
- białko – 6,6 g
- tłuszcze – 13,1 g
składniki
Składniki na krem Patissiere:
- 600 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g masła
Dodatkowo:
- 200 g malin
przygotowanie
Jak zrobić krem Patissiere?
- Mleko wlej do rondelka. Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego i zagotuj.
- W misce umieść 6 żółtek. Dodaj 120 g cukru. Całość ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zajmie to około 4 minuty.
- Do utartych żółtek dodaj 30 g skrobi ziemniaczanej, wymieszaj.
- Następnie stopniowo wlewaj gorące mleko, cały czas mieszając.
- Całość przełóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania i gotuj przez minutę.
- Gotowy krem zdejmij z ognia i dodaj pokrojone na kawałki masło. Wymieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
- Krem przykryj i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić malinowy deser z kremem Patissiere?
- Przygotuj 6 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 160 ml.
- Wystudzony krem Patissiere przełóż do rękawa cukierniczego. Połowę kremu wyłóż do kubeczków. Na kremie ułóż połowę malin (czyli 100 g). Następnie wyłóż drugą część kremu, a na wierzch pozostałe maliny.
Zobacz również inne przepisy z malinami
- pierogi z malinami i kaszą manną
- mini deserki Balladyna z malinami
- ciasto kokosowe z malinami
- ciasto Malinowy Dakłas
- Malinowa Chmurka w pucharku
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
