Nowa odsłona szarlotki! Czyli deser z jabłkami i włoską bezą. Zobacz jak zrobić bezę włoską i w czym warto podać ten deser szarlotka.
Szarlotka w pucharku – elegancka wersja szarlotki!
Obok smaku główną zaletą tego deserku jest wygląd! Szarlotkę polecam podać w pucharkach – zdecydowanie pięknie wyglądają tu pucharki marki La Rochere. Znajdziesz je w sklepie e-kuchcikowo.pl.
A jeśli takie francuskie szkło jest w Twoim stylu, to polecam spojrzeć na ranking naczyń i szklanek La Rochere – znajdziesz tam najpiękniejsze szklanki, salaterki, kieliszki i wiele innych propozycji!

Co to jest beza włoska i jak ją zrobić?
Beza włoska to beza bez pieczenia. Robi się ją z białek oraz gorącego syropu cukrowego (czyli wody z cukrem). Syrop cukrowy zaparza białka, dzięki czemu beza jest stabilna.
Aby przygotować udaną bezę włoską, pamiętaj o kilku najważniejszych punktach:
- użyj czystych i suchych naczyń,
- białka powinny być świeże, dokładnie oddzielone od żółtka i w temperaturze pokojowej,
- stosuj się do przepisu – zdecydowanie przyda się termometr, bo temperatura syropu cukrowego jest niezwykle ważna,
- upewnij się, że białka są odpowiednio ubite zanim wlejesz do nich syrop cukrowy – białka powinny być prawie całkowicie ubite,
- gotowy syrop cukrowy wlewaj do ubitych białek bardzo powoli, cienką strużką i najlepiej po ściance naczynia, a białka ubijaj wtedy na najwyższych obrotach.
Gotową włoską bezę możesz użyć do dekoracji na wierzch tarty, deserków, czy innych ciast. Świetnie pasuje z kwaśnym lemon curdem lub kwaśnymi jabłkami. Bezę włoską po wyłożeniu możesz lekko przypalić palnikiem, aby uzyskać złoty kolor.
Dokładny przepis na bezę włoską znajdziesz poniżej.


PRZEPIS NA DESER Z JABŁKAMI
Sprawdź również inne przepisy w pucharku Abeille La Rochere:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser Krówka z popcornem!
- Rolada bezowa z borówkami
- Mini deserki jak gorąca czekolada z piankami
- Owocowe deserki na każdą okazję! Aż 23 proste przepisy
- Zupa krem z pomidorów z puszki
- Placek na waflu z kremem orzechowym



Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl