Nowa odsłona szarlotki! Czyli deser z jabłkami i włoską bezą. Zobacz jak zrobić bezę włoską i w czym warto podać ten deser szarlotka.
Szarlotka w pucharku – elegancka wersja szarlotki!
Obok smaku główną zaletą tego deserku jest wygląd! Szarlotkę polecam podać w pucharkach – zdecydowanie pięknie wyglądają tu pucharki marki La Rochere. Znajdziesz je w sklepie e-kuchcikowo.pl.
A jeśli takie francuskie szkło jest w Twoim stylu, to polecam spojrzeć na ranking naczyń i szklanek La Rochere – znajdziesz tam najpiękniejsze szklanki, salaterki, kieliszki i wiele innych propozycji!

Co to jest beza włoska i jak ją zrobić?
Beza włoska to beza bez pieczenia. Robi się ją z białek oraz gorącego syropu cukrowego (czyli wody z cukrem). Syrop cukrowy zaparza białka, dzięki czemu beza jest stabilna.
Aby przygotować udaną bezę włoską, pamiętaj o kilku najważniejszych punktach:
- użyj czystych i suchych naczyń,
- białka powinny być świeże, dokładnie oddzielone od żółtka i w temperaturze pokojowej,
- stosuj się do przepisu – zdecydowanie przyda się termometr, bo temperatura syropu cukrowego jest niezwykle ważna,
- upewnij się, że białka są odpowiednio ubite zanim wlejesz do nich syrop cukrowy – białka powinny być prawie całkowicie ubite,
- gotowy syrop cukrowy wlewaj do ubitych białek bardzo powoli, cienką strużką i najlepiej po ściance naczynia, a białka ubijaj wtedy na najwyższych obrotach.
Gotową włoską bezę możesz użyć do dekoracji na wierzch tarty, deserków, czy innych ciast. Świetnie pasuje z kwaśnym lemon curdem lub kwaśnymi jabłkami. Bezę włoską po wyłożeniu możesz lekko przypalić palnikiem, aby uzyskać złoty kolor.
Dokładny przepis na bezę włoską znajdziesz poniżej.


PRZEPIS NA DESER Z JABŁKAMI

składniki
Składniki na spód pucharków:
- kilka owsianych kruchych ciasteczek (około 60 g)
Składniki na jabłka prażone z cynamonem:
- 3 jabłka
- 2 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na bezę włoską do deseru:
- 1 białko (ważne, aby białko było świeże i miało temp. pokojową)
- 75 g cukru (drobnego)
- 15 ml wody
przygotowanie
Podane proporcje są na cztery pucharki – deserki przygotowałam w pucharkach La Rochere z motywem pszczoły (znajdziesz je tutaj – https://e-kuchcikowo.pl/9233-pszczola-pucharek-200ml). Jak zrobić spód pucharków?
- Owsiane ciasteczka pokrusz i wyłóż po równo na spodzie pucharków.
Jak zrobić prażone jabłka z cynamonem?
- Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondelku roztop masło. Dodaj pokrojone jabłka, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny. Całość mieszaj co jakiś czas i podsmażaj przez około 5 minut (jabłka powinny zacząć się rozpadać).
- Gotowe jabłka podziel na cztery części i wyłóż do pucharków (na pokruszone ciasteczka). Jabłka wyrównaj i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić bezę włoską?
- Wodę i cukier umieść w rondelku. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do temperatury 118 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, to obserwuj syrop cukrowy – kiedy pojawią się duże bąble, to syrop osiągnął odpowiednią temperaturę.
- W międzyczasie, kiedy syrop będzie miał około 105 stopni Celsjusza, zacznij ubijać białko. Najpierw ubijaj przez chwilę na niskich obrotach, a po około 30 sekundach zwiększ na najwyższe.
- Kiedy syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118 stopni Celsjusza, a białka będą już prawie ubite, wlewaj syrop cienkim strumieniem do białek – cały czas ubijając. Całość ubijaj jeszcze 10-15 minut, aż beza będzie sztywna i całkowicie wystudzona do temperatury pokojowej.
- Gotową bezę wyłóż na wierzch pucharków – na przykład za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch bezy posyp cynamonem.
Sprawdź również inne przepisy w pucharku Abeille La Rochere:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz



Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl