Jeśli szukasz pomysłu na orzeźwiający deser na ciepłe dni, wypróbuj przepis na deser z agrestem i galaretką. To połączenie kruchego spodu z herbatników, kremowej śmietany z galaretką i orzeźwiającego agrestu sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Ten prosty w przygotowaniu deserek zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Jak zrobić krem śmietanowy do deserów?
Krem śmietanowy do deserów przygotowuje się zazwyczaj z dobrze schłodzonej śmietanki kremówki, którą ubija się na sztywno. Można do niej dodać cukier puder do smaku oraz inne dodatki, takie jak wanilia czy cytryna. Dla bardziej stabilnej konsystencji, do śmietany można dodać żelatynę lub galaretkę. Ubitą śmietanę delikatnie miesza się z rozpuszczoną, tężejącą galaretką, a następnie wykłada jako warstwę deserków.
Co można użyć jako spód deserków?
W tym przepisie na deser z agrestem spodem są pokruszone herbatniki. Zamiast herbatników możesz również użyć kruchych ciasteczek, biszkoptów, a także sucharków.
Czy deserek można przygotować z innymi owocami?
Tak, zamiast agrestu możesz użyć innych owoców i dopasować do nich galaretkę, a także ilość cukru. Możesz przygotować deserek np. z truskawkami, malinami, borówkami, czy brzoskwiniami.
Czy deser można przygotować dzień wcześniej?
Tak, deser możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Przepis na deser z agrestem
Zobacz również inne przepisy na desery w kubeczkach z galaretką:
- deserek z arbuzem i galaretką
- deser zielone jabłuszko z galaretką i mascarpone
- truskawkowy deser z galaretką
- deserek brzoskwiniowy z galaretką i serem z wiaderka