Przepis na deser szarlotka z orzechami włoskimi to doskonała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki! Deserki przygotujesz w małych kubeczkach lub szklankach, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako mini deserek na co dzień, na imprezę, czy na słodki stół. Chrupiące herbatniki, jabłka z cynamonem i orzechy włoskie w słodkim karmelu to połączenie, któremu trudno się oprzeć.
Czym można zastąpić herbatniki w przepisie na deser szarlotka?
Zamiast herbatników, możesz również użyć pokruszonych kruchych owsianych ciasteczek lub pełnoziarnistych herbatników. Świetnie sprawdzą się także korzenne kruche ciasteczka. Kolejnym pomysłem jest pokruszone kruche ciasto.
Czy można zrobić ten deser w wersji bez cukru?
Tak, deserki z jabłkami możesz zrobić w wersji bez cukru. Wystarczy, że użyjesz herbatników bez cukru, a do jabłek i orzechów użyjesz miodu lub syropu klonowego.
Jak długo można przechowywać te deserki z jabłkami i herbatnikami?
Deser z jabłkami i herbatnikami po przygotowaniu najlepiej przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni. Jednak deserki najlepiej smakują tuż po przygotowaniu – wtedy deser jest najlepszy, bo herbatniki są chrupiące.
Przepis na deser szarlotka z orzechami włoskimi
Zobacz również inne pyszne przepisy z jabłkami:
- jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami
- kruche ciasto z jabłkami i dżemem
- szarlotka z pianką ze śliwkami
- mini deser Zielone Jabłuszko
- fit szarlotka z płatkami owsianymi