Przepis na mini deser Oreo w szklance. Ten prosty deser z mascarpone i bitą śmietaną jest niezwykle kremowy, puszysty i delikatny. Zrobisz go zaledwie w 10 minut.
Deserek, mimo, że składa się z kilku prostych składników, to jest naprawdę pyszny. Ma uniwersalny smak, który przypadnie do gustu każdemu, kto lubi desery na bazie bitej śmietany oraz ciasteczka Oreo. Deserki możesz przygotować na rodzinne spotkanie, imprezę ze znajomymi lub jako deserki na stół słodkich przekąsek np. na urodzinach lub imprezie sylwestrowej.
Jak zrobić deser z ciasteczkami Oreo i mascarpone?
Ten deser Oreo jest banalnie prosty! Potrzebujesz tylko kilku składników – śmietankę 30%, mascarpone, cukru pudru i ciasteczek Oreo. Polecam również dodać ekstrakt waniliowy dla jeszcze lepszego smaku. Przygotowanie deserków wygląda następująco:
- Ubij śmietankę na sztywno.
- Do bitej śmietany dodaj mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Ciasteczka Oreo pokrusz i wymieszaj z kremem.
- Przełóż do pucharków lub szklanek i gotowe!
Dokładny przepis oraz proporcje składników na te deserki Oreo znajdziesz poniżej.
Szklanki idealne do deserków
Aby przygotować deserki Oreo, jak i inne mini desery, warto sprawdzić te urocze szklanki koktajlowe marki La Rochere – są to szklanki z kolekcji Blossom. Mają 160 ml pojemności (czyli idealnie na jednoporcjowe deserki), a ich wypukły wzór pięknie prezentuje zarówno desery, jak i napoje.
Szkło La Rochere jest trwałe i eleganckie. Więcej produktów tej znanej francuskiej marki znajdziesz w sklepie e-kuchcikowo.pl.

Sprawdź również inne desery, które możesz przygotować w szkle La Rochere:


PRZEPIS – DESER OREO

składniki
- 100 g śmietanki 30%
- 100 g mascarpone
- 45 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 ciasteczka Oreo
Dodatkowo do dekoracji:
- 4 ciasteczka Oreo
przygotowanie
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru, cały czas ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy – wymieszaj.
- Sześć ciasteczek Oreo pokrusz (rękoma, na dość duże kawałki) i wymieszaj łyżką z przygotowanym kremem.
- Gotowy krem umieść w czterech małych szklankach (użyłam szklanek koktajlowych o pojemności 160 ml) i schłodź przez minimum godzinę w lodówce, aby deserek miał lepszą konsystencję.
- Przed podaniem na wierzchu deserków ułóż połówki ciasteczek Oreo.
Sprawdź przepisy na inne desery – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/desery/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych
1 komentarzy
[…] […]