Deser „Niebo w gębie” to przepis inspirowany uwielbianym ciastem o tej samej nazwie. Ciasto składa się z kruchego ciasta, przekładanego jabłkami z galaretką oraz kremem orzechowym. W deserkach kruche ciasto zastąpiłam herbatnikami, dzięki czemu przepis jest bez pieczenia.
To świetna alternatywa dla ciasta – na przykład, jeśli przygotowujesz deserki na słodki stół lub po prostu nie chcesz robić dużego ciasta.
Spis treści:
Jakiej galaretki użyć do warstwy z jabłkami?
W przepisie na deser Niebo w Gębie użyłam galaretki cytrynowej, jednak dobrze sprawdzi się także galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wtedy kolor jabłek będzie bardziej pomarańczowy, ale całość będzie równie pyszna.
W czym zrobić deserki Niebo w Gębie?
Deserki możesz przygotować w specjalnych kubeczkach do deserków lub w małych szklankach, czy też słoiczkach. Ja użyłam kubeczków o pojemności 160 ml. Deser najlepiej zrobić w przezroczystych kubeczkach lub szklankach – wtedy warstwy są widoczne, co sprawia, że całość prezentuje się pięknie.


Deser Niebo w Gębie PRZEPIS
Zobacz również inne przepisy na deserki z herbatnikami:
- deserki z jabłkami i orzechami włoskimi
- deser Knoppers w kubeczku
- mini deser Zielone Jabłuszko
- deser z miodem w pucharku
- deser z truskawkami i galaretką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
