Deser Nesquik to połączenie aksamitnego kakaowego kremu, czekoladowych kulek Nesquik oraz bitej śmietany. Deserki pięknie wyglądają i zachwycą każdego, kto lubi te czekoladowe płatki do mleka. Przepis warto wykorzystać na każdą okazję – czy to na imprezę, przyjęcie, a także jako deser do niedzielnej kawy.
Spis treści:
W czym przygotować deserki Nesquik?
Te mini deserki możesz przygotować w specjalnych pojemniczkach do deserków, a także w małych szklankach, czy słoiczkach. Ja użyłam pojemniczków o pojemności 170 ml. Najlepiej sprawdzą się przezroczyste kubeczki lub szklanki – dzięki temu wszystkie warstwy będą widoczne i deserki będą się pięknie prezentować.
Jak długo deser może stać w lodówce?
Deserki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, kiedy płatki Nesquik są chrupiące, ale gotowe deserki możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin.


Przepis na deser Nesquik
składniki
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki kakao
- 60 g cukru pudru
Dodatkowe składniki:
- 60 g płatków Nesquik (czekoladowych kulek)
- 150 ml śmietanki 30% (kremówki)
- 30 g cukru pudru
przygotowanie
- Na początku przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z kakao i cukrem pudrem.
- Przygotuj 6 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 170 ml.
- Na spód każdego z kubeczków wyłóż warstwę kremu. Krem polecam wykładać za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką.
- Na krem wyłóż warstwę płatków Nesquik.
- Na koniec ubij śmietankę - 150 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj 30 g cukru pudru. Tak przygotowaną bitą śmietanę wyłóż na wierzch deserków - za pomocą rękawa cukierniczego.
- Całość posyp kakao.
Zobacz również inne przepisy na deserki z bitą śmietaną
- szybki deser Malinowa Chmurka
- deser Czekośliwka
- kawowy deserek z mascarpone
- limonkowy deser z bitą śmietaną
- czekoladowy deser z bitą śmietaną
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
