Przepis na domowe Monte, czyli szybki budyniowy deserek w pucharku. Ten deser Monte przygotujesz jedynie z kilku prostych składników.
Deserek sprawdzi się jako deser na co dzień, a także jako słodki poczęstunek dla gości – na przykład na imprezie urodzinowej, Sylwestrowej, czy po prostu podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Deser posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Jak zrobić deser Monte w pucharku?
Domowe Monte przygotujesz na bazie budyniu z żółtkami i słodką śmietanką. Dzięki temu budyń jest puszysty i kremowy – dokładnie jak Monte. Część budyniu należy wymieszać z kakao i kremem czekoladowym (Nutellą). Następnie dwa kremy wykładamy do pucharków i całość posypujemy orzechami laskowymi. Dokładny przepis na deserek Monte z dokładnymi proporcjami znajduje się poniżej.
Sprawdź również inne pomysły na deserki w pucharkach:
PRZEPIS – DOMOWE MONTE
składniki
Składniki na 4 kubeczki o pojemności 180 ml:
- 300 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30%
- 30 g cukru
- 2 żółtka
- 30 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 40 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)
- 1 łyżeczka kakao
- kilka orzechów laskowych
przygotowanie
- Z całości mleka odlej 100 ml i wymieszaj je dokładnie z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
- Pozostałe 200 ml mleka wlej do rondelka. Dodaj śmietankę, cukier i ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj na małym ogniu, a kiedy całość zagotuje się, dodaj mleko z żółtkami i mąką – całość mieszaj energicznie do momentu ponownego zagotowania.
- Powstały budyń podziel na dwie części. Do jednej dodaj krem czekoladowy (Nutellę) i kakao – wymieszaj.
- Przygotuj kubeczki do deserków lub małe szklanki. Z podanych proporcji otrzymasz 4 deserki do kubeczków o pojemności 180 ml.
- Na spód kubeczków wyłóż budyń z kakao – wyrównaj i na wierzch wyłóż jasny krem.
- Wierzch deserków posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Całość odstaw do wystudzenia.
Zobacz polecane przepisy na inne ciekawe desery: