Mini deser kopiec kreta bez pieczenia to prosty przepis na deserek w pucharku! Kruche ciasteczka, bita śmietana, banan i gorzka czekolada tworzą pyszne połączenie. Kopiec kreta w formie małej porcji będzie idealną opcją na każdą okazję.
Jak zrobić deser jak ciasto Kopiec Kreta?
Jednoporcjowy deser kopiec kreta to szybki przepis, który przygotujesz w kilku prostych krokach. Należy ułożyć w małych pojemniczkach, szklankach lub słoiczkach kolejno:
- pokruszone kakaowe ciasteczka lub herbatniki,
- banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny,
- bitą śmietanę z cukrem pudrem i kawałkami gorzkiej czekolady,
- drugą warstwę pokruszonych kakaowych ciasteczek lub herbatników.
Wierzch deserków warto również ozdobić kleksem z bitej śmietany, a na koniec całość najlepiej jest schłodzić w lodówce. Dokładne proporcje składników i przepis na deserek kopiec kreta bez pieczenia znajdziesz poniżej.
Deser Kopiec Kreta – PRZEPIS
składniki
- 100 g kruchych ciasteczek kakaowych lub kakaowych herbatników
- 250 g śmietanki 30% (słodkiej)
- 50 g cukru pudru
- 25 g gorzkiej czekolady
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie
- Przygotuj 6 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 180 ml.
- Kakaowe ciasteczka lub herbatniki zmiel (np. za pomocą malaksera). Następnie połowę zmielonych ciasteczek wyłóż na spód sześciu kubeczków.
- Banana pokrój w drobne plasterki (na szerokość 3 mm) i wymieszaj z łyżką soku z cytryny.
- Plasterki banana ułóż po jednym na każdej ściance kubeczków (pionowo). Pozostałe plasterki ułóż po klika na spodzie z ciasteczek.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec dodaj cukier puder i pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę. Całość wymieszaj, a następnie polecam przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. 2/3 bitej śmietany wyłóż jako kolejną warstwę deserków.
- Na bitą śmietanę wyłóż drugą warstwę pokruszonych ciasteczek.
- Na wierzch deserków wyłóż pozostałą część bitej śmietany, a całość możesz jeszcze posypać posiekaną gorzką czekoladą.
- Deserki polecam schłodzić w lodówce przed podaniem.
Zobacz również inne przepisy na deserki w pucharkach:
- deser w pucharku kremówka
- malinowa chmurka w pucharku
- deser Kinder Country
- deser Góra Lodowa
- truskawkowy deser z nasionami chia
- fit deser z kremem z ciecierzycy
- piernikowy deser z malinami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Jak przechowywać deser Kopiec Kreta?
Deserek należy przechowywać w lodówce i spożyć do 3 dni od przygotowania (ze względu na użycie świeżych bananów i bitej śmietany).
Kopiec Kreta – co można użyć zamiast bananów?
Zamiast bananów do ciasta lub deserków kopiec kreta możesz użyć również truskawek, malin, borówek, wiśni i innych owoców. Dobrym pomysłem może być także galaretka owocowa – w miejsce owoców dodaj stężałą, pokrojoną w kostkę wybraną galaretkę.
Jakie inne desery w pojemniczkach można zrobić?
W plastikowych pojemniczkach możesz przygotować mnóstwo pysznych deserków. Świetnie sprawdzą się deserki z owocami i galaretką – na przykład wiśniowy deser Filadelfia. Dobrym pomysłem jest również dodanie warstwy dżemu, jak w przepisie na deser Shrek. Pyszne są też deserki z warstwą kremu budyniowego, jak w kokosowym deserku Princessa lub deserze Monte. Dla fanów słodyczy Kinder polecam sprawdzić przepis na deser Kinder Bueno – to prawdziwy HIT!