Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryDeser Kopiec Kreta bez pieczenia

Deser Kopiec Kreta bez pieczenia

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
deser kopiec kreta bez pieczenia

Mini deser kopiec kreta bez pieczenia to prosty przepis na deserek w pucharku! Kruche ciasteczka, bita śmietana, banan i gorzka czekolada tworzą pyszne połączenie. Kopiec kreta w formie małej porcji będzie idealną opcją na każdą okazję.

Jak zrobić deser jak ciasto Kopiec Kreta?

Jednoporcjowy deser kopiec kreta to szybki przepis, który przygotujesz w kilku prostych krokach. Należy ułożyć w małych pojemniczkach, szklankach lub słoiczkach kolejno:

  • pokruszone kakaowe ciasteczka lub herbatniki,
  • banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny,
  • bitą śmietanę z cukrem pudrem i kawałkami gorzkiej czekolady,
  • drugą warstwę pokruszonych kakaowych ciasteczek lub herbatników.

Wierzch deserków warto również ozdobić kleksem z bitej śmietany, a na koniec całość najlepiej jest schłodzić w lodówce. Dokładne proporcje składników i przepis na deserek kopiec kreta bez pieczenia znajdziesz poniżej.



Deser Kopiec Kreta – PRZEPIS

deser kopiec kreta bez pieczenia

Deserek Kopiec Kreta

Drukuj
Proporcje na: 6 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 39 głos/y )

składniki

  • 100 g kruchych ciasteczek kakaowych lub kakaowych herbatników
  • 250 g śmietanki 30% (słodkiej)
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie

  1. Przygotuj 6 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 180 ml.
  2. Kakaowe ciasteczka lub herbatniki zmiel (np. za pomocą malaksera). Następnie połowę zmielonych ciasteczek wyłóż na spód sześciu kubeczków.
  3. Banana pokrój w drobne plasterki (na szerokość 3 mm) i wymieszaj z łyżką soku z cytryny.
  4. Plasterki banana ułóż po jednym na każdej ściance kubeczków (pionowo). Pozostałe plasterki ułóż po klika na spodzie z ciasteczek.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec dodaj cukier puder i pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę. Całość wymieszaj, a następnie polecam przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. 2/3 bitej śmietany wyłóż jako kolejną warstwę deserków.
  6. Na bitą śmietanę wyłóż drugą warstwę pokruszonych ciasteczek.
  7. Na wierzch deserków wyłóż pozostałą część bitej śmietany, a całość możesz jeszcze posypać posiekaną gorzką czekoladą.
  8. Deserki polecam schłodzić w lodówce przed podaniem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na deserki w pucharkach:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Jak przechowywać deser Kopiec Kreta?

Deserek należy przechowywać w lodówce i spożyć do 3 dni od przygotowania (ze względu na użycie świeżych bananów i bitej śmietany).

Kopiec Kreta – co można użyć zamiast bananów?

Zamiast bananów do ciasta lub deserków kopiec kreta możesz użyć również truskawek, malin, borówek, wiśni i innych owoców. Dobrym pomysłem może być także galaretka owocowa – w miejsce owoców dodaj stężałą, pokrojoną w kostkę wybraną galaretkę.

Jakie inne desery w pojemniczkach można zrobić?

W plastikowych pojemniczkach możesz przygotować mnóstwo pysznych deserków. Świetnie sprawdzą się deserki z owocami i galaretką – na przykład wiśniowy deser Filadelfia. Dobrym pomysłem jest również dodanie warstwy dżemu, jak w przepisie na deser Shrek. Pyszne są też deserki z warstwą kremu budyniowego, jak w kokosowym deserku Princessa lub deserze Monte. Dla fanów słodyczy Kinder polecam sprawdzić przepis na deser Kinder Bueno – to prawdziwy HIT!

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

2 komentarze

Marta 6 kwietnia 2025 - 21:29

Czy można tu dodać mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem zamiast samej śmietany?

Odpowiedz
Blog Via Gusto 8 kwietnia 2025 - 14:11

Tak, można 🙂

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.