Czas na kolejny pyszny deser przygotowany w szkle La Rochere ze sklepu e-kuchcikowo.pl – tym razem wybrałam pucharek Abeille. Ranking naczyń La Rochere pokazuje, że ten pucharek jest wart uwagi!
W sklepie e-kuchcikowo.pl z kodem 10353 możesz skorzystać z promocji -10% na cały asortyment (przy zakupach za min. 79 zł). Szczególnie polecam sprawdzić szkło La Rochere – to szkło wysokoiej jakości, a dodatkowo pięknie wygląda.
W tym artykule znajdziesz przepis na kremowy deser z kawą, mascarpone i sezamkami. To naprawdę ciekawe połączenie smaków! Deser posiada kilka tekstur, które po prostu rozpływają się w ustach.
Zobacz też inne przepisy na desery podane w szkle La Rochere:
PRZEPIS NA DESER KAWOWY

składniki
- 2 sezamki
Składniki na krem z mascarpone i kawą:
- 100 g mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na kawową bitą śmietanę:
- 70 g śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo na wierzch pucharków:
- starta biała czekolada
- kawa rozpuszczalna
- 1 sezamek
przygotowanie
- Przygotuj dwa pucharki jak do lodów – użyłam pucharków marki La Rochere, które znajdziesz tutaj – https://e-kuchcikowo.pl/9233-pszczola-pucharek-200ml
- Na spodzie każdego z pucharków wyłóż po jednym pokruszonym sezamku.
- Następnie przygotuj krem z mascarpone. W miseczce umieść mascarpone i białą czekoladę. Całość rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kiedy powstanie płynny krem, wymieszaj go z kawą rozpuszczalną i cukrem pudrem. Gotowy krem podziel na dwie części i wylej do pucharków (na sezamki). Włóż do lodówki, aby krem stężał.
- W tym czasie przygotuj bitą śmietanę. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, po czym dodaj kawę rozpuszczalną i cukier puder – całość wymieszaj. Gotową bitą śmietanę umieść na kremie z mascarpone – najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego.
- Wierzch pucharków posyp startą białą czekoladą, kawą rozpuszczalną i pokruszonymi sezamkami.
- Deserek najlepiej smakuje schłodzony.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz
Oto kilka innych pomysłów na desery z kawą w pucharku:
- Deser z ciasteczkami: Warstwy chrupiących kawowych ciasteczek, kremowego serka mascarpone zmieszanego z kawą i delikatnej bitnej śmietany. Całość możesz posypać kawą rozpuszczalną.
- Kawowa pianka: Delikatna pianka kawowa zrobiona z białej czekolady, jajek i kawy. Podawana w pucharku, dekorowana startą czekoladą lub posypką kawową.
- Tiramisu: Klasyczny włoski deser, który można podać w pucharkach. Warstwy namoczonych w kawie biszkoptów, kremu z serka mascarpone. Całość posypana kakao.
- Kawowy Crème Brûlée: Klasyczny krem z podprażonym cukrem na wierzchu, z dodatkiem espresso lub esencją kawy.
- Kawowy Shake: Mrożony napój na bazie kawy, mleka i lodów, zmiksowany razem z syropem kawowym. Wierzch można ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
- Kawowa Panna Cotta: Klasyczna panna cotta z nutą kawy. Podawana w pucharku, z polewą kawową lub posypana startą czekoladą.




Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
1 komentarzy
[…] […]