Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryDeser Jeżyki Coolki – waniliowy deser z krówkami

Deser Jeżyki Coolki – waniliowy deser z krówkami

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
waniliowy deser z krówkami - deser jeżyki coolki

Przepis na waniliowy deser z krówkami – czyli deser Jeżyki Coolki! Deser jest puszysty, kremowy i delikatny.

W czym zrobić deserki?

Deserki zrobiłam w słoiczkach deserowych marki La Rochere – są to słoiczki z kolekcji Delice. Wybrałam te o pojemności 260 ml, ale w sklepie e-kuchcikowo.pl dostępne są też mniejsze opcje – 160 ml oraz 100 ml.

Szkło La Rochere to francuskie szkło z jednej z najstarszych hut szkła we Francji. To naprawdę super wytrzymałe szkło! A więcej o produktach La Rochere możesz przeczytać tutaj – ranking produktów La Rochere.

Z czego składa się ten pyszny deser?

Deserek składa się z kilku warstw:

  • waniliowy puszysty krem
  • warstwa z krówek
  • polewa czekoladowa
  • posiekane orzechy laskowe

Dokładny przepis znajdziesz poniżej.


PRZEPIS NA WANILIOWY DESER JEŻYKI COOLKI

waniliowy deser z krówkami - deser jeżyki coolki

Deser Jeżyki Coolki

Drukuj
Proporcje na: 2 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 75 głos/y )

składniki

Składniki na waniliowy puszysty krem:

  • 200 g waniliowego puddingu proteinowego
  • 50 g śmietanki 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na warstwę z krówkami:

  • 6 krówek
  • 15 g masła

Składniki na wierzch deserków:

  • 40 g czekolady (użyłam czekolady 43%)
  • 50 g śmietanki 30%
  • garść orzechów laskowych

przygotowanie

Jak zrobić waniliowy deserek z krówkami?

  1. Białą czekoladę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce puddingu, cały czas ubijając. Na koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ekstrakt waniliowy - wymieszaj.
  2. Krówki i masło umieść w rondelku i rozpuść, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. Kiedy karmel będzie letni, możesz przejść do układania deserków w słoiczkach. Użyłam słoiczków marki La Rochere z kolekcji Delice - znajdziesz je tutaj - https://e-kuchcikowo.pl/9239-delice-naczynie-duze
  3. Przygotuj dwa słoiczki. Połowę waniliowego kremu rozłóż na spodzie słoiczków. Na waniliowy krem wylej karmel, a następnie drugą połowę waniliowego kremu.
  4. Na koniec czekoladę i śmietankę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kiedy wystygnie, czekoladę wylej na wierzchu deserków i wyrównaj.
  5. Wierzch deserków posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Całość włóż do lodówki do schłodzenia.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź również inne przepisy na desery w szkle La Rochere:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy


kremowy deser waniliowy z białkowym puddingiem
deserki Jeżyki Coolki – przepis

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

1 komentarzy

Deser Oreo - prosty przepis | Via Gusto 3 listopada 2023 - 17:11

[…] […]

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.