Przepis na waniliowy deser z krówkami – czyli deser Jeżyki Coolki! Deser jest puszysty, kremowy i delikatny.
W czym zrobić deserki?
Deserki zrobiłam w słoiczkach deserowych marki La Rochere – są to słoiczki z kolekcji Delice. Wybrałam te o pojemności 260 ml, ale w sklepie e-kuchcikowo.pl dostępne są też mniejsze opcje – 160 ml oraz 100 ml.
Szkło La Rochere to francuskie szkło z jednej z najstarszych hut szkła we Francji. To naprawdę super wytrzymałe szkło! A więcej o produktach La Rochere możesz przeczytać tutaj – ranking produktów La Rochere.
Z czego składa się ten pyszny deser?
Deserek składa się z kilku warstw:
- waniliowy puszysty krem
- warstwa z krówek
- polewa czekoladowa
- posiekane orzechy laskowe
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.


PRZEPIS NA WANILIOWY DESER JEŻYKI COOLKI

składniki
Składniki na waniliowy puszysty krem:
- 200 g waniliowego puddingu proteinowego
- 50 g śmietanki 30%
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na warstwę z krówkami:
- 6 krówek
- 15 g masła
Składniki na wierzch deserków:
- 40 g czekolady (użyłam czekolady 43%)
- 50 g śmietanki 30%
- garść orzechów laskowych
przygotowanie
Jak zrobić waniliowy deserek z krówkami?
- Białą czekoladę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce puddingu, cały czas ubijając. Na koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ekstrakt waniliowy – wymieszaj.
- Krówki i masło umieść w rondelku i rozpuść, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. Kiedy karmel będzie letni, możesz przejść do układania deserków w słoiczkach. Użyłam słoiczków marki La Rochere z kolekcji Delice – znajdziesz je tutaj – https://e-kuchcikowo.pl/9239-delice-naczynie-duze
- Przygotuj dwa słoiczki. Połowę waniliowego kremu rozłóż na spodzie słoiczków. Na waniliowy krem wylej karmel, a następnie drugą połowę waniliowego kremu.
- Na koniec czekoladę i śmietankę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kiedy wystygnie, czekoladę wylej na wierzchu deserków i wyrównaj.
- Wierzch deserków posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Całość włóż do lodówki do schłodzenia.
Sprawdź również inne przepisy na desery w szkle La Rochere:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz





Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.