Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić pomysłem na tani, smaczny i zdrowy deser. Główny składnik to kasza jaglana, uważana za najzdrowszą z kasz, o której więcej dowiedzie się klikając tutaj. Idealnie smakuje z owocami – takimi, jakie Wy lubicie, myślę że w tej sprawie nie ma ograniczeń. Nie będę opisywać dokładnego wykonania, jednak podam przykładowe, wykorzystane przeze mnie składniki na deser.
Na początek oczywiście ugotujmy kaszę jaglaną – należy ją opłukać ciepłą, nawet gorącą wodą, najlepiej na sitku – w celu usunięcia goryczy.
Kaszę zalewamy gorącą wodą w proporcji 1 szklanka kaszy na 2-3 szklanki wody (u mnie najczęściej są to 2.5 szklanki). Kaszę należy gotować do momentu, aż ziarenka wchłoną wodę, czyli około 15-20 minut. Po ugotowaniu zostawiamy ją pod przykryciem, do ostygnięcia.
Po ostygnięciu odpowiednią część kaszy najlepiej zblendować z podanymi poniżej składnikami. Jeśli kasza jest zbyt twarda, możemy dolać trochę wody. Jeśli jesteście zwolennikami słodkich deserów, do kaszy dodajemy odpowiednią ilość miodu, czy też cukru.
Bardzo efektownie wygląda kolor żółty:
- kasza jaglana
- kurkuma (około pół łyżeczki na 5-6 łyżek kaszy)
- sok z cytryny – zniwelujemy mocny smak kurkumy
Drugim sposobem jest zmiksowanie kaszy z owocami – otrzymamy przeróżne kolory i smaki.
Możemy również zblendować kaszę ze świeżą miętą oraz melisą – do tej kombinacji bardzo pasuje również kiwi.
Aby otrzymać ciemny kolor warto dodać karob (zamiennik kakao, o którym więcej innym razem 🙂 ).
Niesamowity smak uzyskamy mieszając rozdrobnione awokado z karobem – na 1 awokado dodajemy około 3 łyżeczki karobu, możemy również dodać łyżeczkę miodu.
Do deseru możemy również użyć galaretkę (u mnie bezglutenowa), bakalie, oraz wszystko co Wam odpowiada 🙂
Jak ugotować kaszę jaglaną do obiadu? – https://viagusto.pl/2016/10/30/via-gusto-odkrywa-tajemnice-gotowania-kaszy-jaglanej/
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).