Przepis na deser Hanuta, czyli mini deserki w pojemniczkach, inspirowane batonem Hanuta! To połączenie chrupiących orzechów laskowych, wafla i herbatników z aksamitnym kremem orzechowym oraz czekoladową polewą.
W czym zrobić deserki Hanuta?
Te orzechowe deserki polecam przygotować w specjalnych kubeczkach (pojemniczkach) lub małych szklankach. Ja użyłam plastikowych kubeczków do deserków o pojemności 160 ml. Świetnie sprawdzą się również małe słoiczki.
Jak zrobić czekoladową polewę do deserków?
Aby przygotować polewę na wierzch deserków, należy 100 g czekolady umieścić w małej miseczce. Możesz użyć zarówno czekolady mlecznej, jak i gorzkiej. Do czekolady dodaj 2-3 łyżki mleka lub 4 łyżki śmietanki kremówki (30%). Miseczkę umieść w kąpieli wodnej i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę odstaw do wystudzenia, a następnie możesz wylać ją na wierzch deserków.
Przepis na deser Hanuta
Zobacz również inne przepisy na deserki w pojemniczkach: