Deser góra lodowa składa się z takich warstw, jak znane ciasto góra lodowa. Deser góra lodowa to deser w pucharkach z herbatnikami, masą budyniową, biszkoptami i pyszną polewą z dodatkiem mleka w proszku.
Jak zrobić deser bez pieczenia z mlekiem w proszku?
Przygotowanie deseru rozpoczynamy od ugotowania budyniu. Następnie, gdy budyń wystygnie, robimy masę na bazie masła. Kolejno przechodzimy do ułożenia w pucharkach warstw deserków – pokruszone herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa i biszkopty. Na koniec przygotowujemy polewę z dodatkiem mleka w proszku. Część polewy mieszamy z kakao. Desery w pucharkach polewamy gotową polewą. Dokładny przepis i proporcje składników znajdziesz poniżej.
Przepis na deser góra lodowa krok po kroku

składniki
- 100 g kakaowych herbatników (10 szt.)
- 40 g okrągłych biszkoptów (6 szt.)
Masa budyniowa:
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru)
- 100 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
- 100 g masła
- 60 ml wody
- 40 g cukru
- 80 g mleka w proszku
- ½ łyżki kakao
przygotowanie
Jak zrobić budyń z żółtkami?
Przygotowanie deseru rozpocznij od przygotowania budyniu do masy. Z 300 ml mleka odlej 100 ml i wymieszaj je z żółtkami i proszkiem budyniowym. Pozostałe 200 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj część wymieszaną z żółtkami i budyniem – całość mieszaj do ponownego zagotowania. Gotowy budyń przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Jak zrobić masę budyniową z masłem?
Kiedy budyń wystygnie, możesz przejść do przygotowania masy. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzyj za pomocą miksera lub robota na puszystą, jasną masę. Następnie do masła dodaj cukier puder i cukier waniliowy i ponownie utrzyj do połączenia składników. Na koniec do masła dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając.
Jak zrobić deser góra lodowa w pucharkach?
Kiedy masa jest gotowa, czas na złożenie deserków. Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki i podziel je na 8 części. Przygotuj 4 szklanki. Na spód każdej ze szklanek wyłóż ⅛ herbatników.
Masę budyniową również podziel na 8 części. Na warstwę pokruszonych herbatników wyłóż po jednej części masy budyniowej i rozsmaruj ją równomiernie (masę budyniową polecam nakładać za pomocą szprycy cukierniczej lub małą łyżeczką). Na warstwę masy ponownie wyłóż pokruszone herbatniki, a na nie drugą część masy budyniowej.
Biszkopty przekrój na połówki, a następnie do każdego z deserków do masy budyniowej wbij pionowo po 3 połówki biszkoptów (miejscem przekrojenia w dół).
Na ten moment deserki powinny składać się z następujących warstw:
-
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- biszkopty
Jak zrobić polewę z mlekiem w proszku?
Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy z mlekiem w proszku. W rondelku umieść masło, wodę oraz cukier. Całość podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Następnie rondelek zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszaj (jeśli grudki mleka w proszku nie chcą się rozpuścić, polecam użyć blendera ręcznego).
Gotową polewę podziel na dwie części. Do jednej części dodaj pół łyżki kakao i pół łyżki wody – wymieszaj.
Wierzch deserków polej na zmianę jasną i ciemną polewą w ten sposób, aby zakryć biszkopty.
Gotowe deserki włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Sprawdź inne przepisy na pyszne desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!


