Bardzo lubię wykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy 🙂 Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem 🙂

składniki
- twarda część z 1 puszki mleczka kokosowego 80% (około 230 g)
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru lub innego słodzika, na przykład erytrolu
- 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 galaretka cytrynowa wegańska (bez żelatyny)
Dodatkowo:
- wegańska bita śmietana
- starta skórka z cytryny
przygotowanie
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Rozlej ją do szklanek/pucharków (najlepiej szerokich). Galaretka powinna zajmować połowę miejsca. Szklanki umieść w takim miejscu, aby mogły stać pod kątem – ja użyłam do tego kratki od piekarnika. W takiej pozycji galaretkę zostaw do stężenia.
- Do garnka daj sok z cytryny oraz twardą część mleczka kokosowego. Składniki te zagotuj. Następnie dodaj cukier lub inny słodzik, skrobię, kurkumę i olej kokosowy. Całość wymieszaj lub zblenduj na gładką masę i ponownie zagotuj, cały czas mieszając.
- Gotowy cytrynowy krem zostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Teraz kremem cytrynowym wypełnij szklanki i wstaw na noc do lodówki.
- Przed podaniem ozdób bitą śmietaną i posyp startą skórką z cytryny.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki