Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryDeser cappuccino w pucharkach

Deser cappuccino w pucharkach

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
deser cappuccino w pucharkach - przepis

Ten pyszny i prosty deser cappuccino w pucharkach smakuje i wygląda jak znane ciasto Cappuccino z kokosem i maślanym kremem budyniowym. Deserki są eleganckie, dzięki czemu będą świetnym pomysłem do przygotowania niemal na każdą okazję – czy to spotkanie ze znajomymi, urodziny, komunia, czy święta.

Jak zrobić deser jak ciasto Cappuccino?

Ten deserek w pucharku składa się z kilku prostych warstw – są to:

  • Kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka – najlepiej użyć ciemnych, intensywnie kakaowych herbatników (lub ciasteczek). Ja użyłam takich z dodatkiem węgla, więc są naprawdę ciemne! Możesz również do zmielonych herbatników, czy ciasteczek dodać trochę kakao, co sprawi, że smak deserków będzie jeszcze pyszniejszy.
  • Krem z cappuccino – czyli budyniowy krem maślany z dodatkiem kawy cappuccino. Warto użyć dobrej jakości kawy, aby smak kremu był intensywny. Znaczenie ma również jakość masła.
  • Warstwa kokosowa – składa się z wiórków kokosowych i pokruszonych mini bezików. To połączenie smakuje bardzo podobnie do kokosowej wkładki w cieście Cappuccino.

Dokładne proporcje składników i przepis na deser cappuccino w pucharkach znajdziesz poniżej.



Deser cappuccino w pucharkach

deser cappuccino w pucharkach - przepis

Deser cappuccino w pucharkach

Drukuj
Proporcje na: 8 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 43 głos/y )

składniki

  • 100 g kakaowych herbatników lub kruchych ciasteczek

Składniki na krem cappuccino:

  • 400 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 30 g kawy cappuccino

Składniki na kokosową warstwę:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 g mini bezików (lub bezy)

przygotowanie

Jak zrobić krem cappuccino?

  1. Przygotowanie deserków rozpocznij od ugotowania budyniu. Mleko podziel na pół - 200 ml przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Pozostałe 200 ml mleka w międzyczasie wymieszaj z cukrem, żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym, po czym dodaj do gotującego się mleka - całość mieszaj energicznie do ponownego zagotowania, a następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Po ugotowaniu budyniu polecam wyciągnąć masło z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  2. Kiedy budyń wystygnie, możesz przejść do zrobienia kremu. Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę (ucieraj przez 6-8 minut). Następnie do masła dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Zanim dodasz kolejną łyżkę budyniu, za każdym razem ucieraj krem przez około minutę - dzięki temu uzyskasz puszystą i gładką masę budyniową. Na koniec dodaj po łyżce cappuccino. Gotowy krem polecam przełożyć do rękawa cukierniczego - za pomocą rękawa najłatwiej jest wykładać krem budyniowy w kubeczkach.

Jak zrobić deserki w pucharkach z kremem cappuccino?

  1. Przygotuj 8 kubeczków do deserków lub małych szklanki – ja użyłam kubeczków o pojemności 180 ml.
  2. Kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka zmiel za pomocą malaksera lub młynka do kawy.
  3. Mini beziki (lub bezę) pokrusz rękoma i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  4. Połowę zmielonych herbatników wyłóż na spód kubeczków i wyrównaj.
  5. Jako następną warstwę wyłóż połowę kremu budyniowego cappuccino. Krem wykładaj za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc równą warstwę. Krem możesz wyrównać łyżeczką.
  6. Następna warstwa to wiórki kokosowe z bezami - wyłóż je do kubeczków i wyrównaj.
  7. Teraz ponownie wyłóż krem budyniowy, zostawiając trochę kremu na wierzch deserków.
  8. Na koniec wyłóż warstwę pokruszonych herbatników lub ciasteczek kakaowych - wyrównaj, a na wierzchu deserków zrób kleksy z kremu budyniowego.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na deserki w pucharkach:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Co można zrobić z kawą cappuccino?

Z kawy cappuccino możesz zrobić nie tylko pyszną kawę, ale także wiele ciast i deserów. Kawę cappuccino możesz dodać do kremu do tortu, zrobić tiramisu z cappuccino lub dodać do sernika. Polecam sprawdzić przepis na sernik gotowany z cappuccino – jest przepyszny!

Jakie desery w pucharku z herbatnikami można zrobić?

Pokruszone lub zmielone herbatniki są świetne do wykorzystania jako warstwa deserków w pucharku. Herbatniki możesz wykorzystać w takich deserkach: deser wiśniowy z galaretką, deser kopiec kreta, deser Kinder Bueno, czy zielony deser Shrek.

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.