Ten pyszny i prosty deser cappuccino w pucharkach smakuje i wygląda jak znane ciasto Cappuccino z kokosem i maślanym kremem budyniowym. Deserki są eleganckie, dzięki czemu będą świetnym pomysłem do przygotowania niemal na każdą okazję – czy to spotkanie ze znajomymi, urodziny, komunia, czy święta.
Jak zrobić deser jak ciasto Cappuccino?
Ten deserek w pucharku składa się z kilku prostych warstw – są to:
- Kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka – najlepiej użyć ciemnych, intensywnie kakaowych herbatników (lub ciasteczek). Ja użyłam takich z dodatkiem węgla, więc są naprawdę ciemne! Możesz również do zmielonych herbatników, czy ciasteczek dodać trochę kakao, co sprawi, że smak deserków będzie jeszcze pyszniejszy.
- Krem z cappuccino – czyli budyniowy krem maślany z dodatkiem kawy cappuccino. Warto użyć dobrej jakości kawy, aby smak kremu był intensywny. Znaczenie ma również jakość masła.
- Warstwa kokosowa – składa się z wiórków kokosowych i pokruszonych mini bezików. To połączenie smakuje bardzo podobnie do kokosowej wkładki w cieście Cappuccino.
Dokładne proporcje składników i przepis na deser cappuccino w pucharkach znajdziesz poniżej.


Deser cappuccino w pucharkach
składniki
- 100 g kakaowych herbatników lub kruchych ciasteczek
Składniki na krem cappuccino:
- 400 ml mleka
- 160 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g masła
- 30 g kawy cappuccino
Składniki na kokosową warstwę:
- 50 g wiórków kokosowych
- 30 g mini bezików (lub bezy)
przygotowanie
Jak zrobić krem cappuccino?
- Przygotowanie deserków rozpocznij od ugotowania budyniu. Mleko podziel na pół - 200 ml przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Pozostałe 200 ml mleka w międzyczasie wymieszaj z cukrem, żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym, po czym dodaj do gotującego się mleka - całość mieszaj energicznie do ponownego zagotowania, a następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Po ugotowaniu budyniu polecam wyciągnąć masło z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Kiedy budyń wystygnie, możesz przejść do zrobienia kremu. Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę (ucieraj przez 6-8 minut). Następnie do masła dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Zanim dodasz kolejną łyżkę budyniu, za każdym razem ucieraj krem przez około minutę - dzięki temu uzyskasz puszystą i gładką masę budyniową. Na koniec dodaj po łyżce cappuccino. Gotowy krem polecam przełożyć do rękawa cukierniczego - za pomocą rękawa najłatwiej jest wykładać krem budyniowy w kubeczkach.
Jak zrobić deserki w pucharkach z kremem cappuccino?
- Przygotuj 8 kubeczków do deserków lub małych szklanki – ja użyłam kubeczków o pojemności 180 ml.
- Kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka zmiel za pomocą malaksera lub młynka do kawy.
- Mini beziki (lub bezę) pokrusz rękoma i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Połowę zmielonych herbatników wyłóż na spód kubeczków i wyrównaj.
- Jako następną warstwę wyłóż połowę kremu budyniowego cappuccino. Krem wykładaj za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc równą warstwę. Krem możesz wyrównać łyżeczką.
- Następna warstwa to wiórki kokosowe z bezami - wyłóż je do kubeczków i wyrównaj.
- Teraz ponownie wyłóż krem budyniowy, zostawiając trochę kremu na wierzch deserków.
- Na koniec wyłóż warstwę pokruszonych herbatników lub ciasteczek kakaowych - wyrównaj, a na wierzchu deserków zrób kleksy z kremu budyniowego.
Zobacz również inne przepisy na deserki w pucharkach:
- deser Kopiec Kreta
- deser kokosowa Princessa
- deser Kinder Bueno
- wiśniowy deser FIladelfia
- zielony deser Shrek
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Co można zrobić z kawą cappuccino?
Z kawy cappuccino możesz zrobić nie tylko pyszną kawę, ale także wiele ciast i deserów. Kawę cappuccino możesz dodać do kremu do tortu, zrobić tiramisu z cappuccino lub dodać do sernika. Polecam sprawdzić przepis na sernik gotowany z cappuccino – jest przepyszny!
Jakie desery w pucharku z herbatnikami można zrobić?
Pokruszone lub zmielone herbatniki są świetne do wykorzystania jako warstwa deserków w pucharku. Herbatniki możesz wykorzystać w takich deserkach: deser wiśniowy z galaretką, deser kopiec kreta, deser Kinder Bueno, czy zielony deser Shrek.
