Strona główna Przepisy kulinarneDeser bezowo-kokosowy z kremem

Deser bezowo-kokosowy z kremem

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Deser ten nie należy do tych zdrowych, ale co jakiś czas możemy sobie pozwolić na rozpustę.  Tak, bo ten deser to prawdziwa rozpusta 😀 Przekonajcie się sami!

Wolisz zdrowszą opcję? Polecam przepis na deser z kremem z ciecierzycy – https://viagusto.pl/prosty-deser-z-kremem-z-ciecierzycy/

Deser bezowo-kokosowy z kremem

Drukuj
Proporcje na: 2-3 sztuki Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

Beza:

  • 4 białka
  • 60 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 4 żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta imbiru (mielony) - imbir świetnie podkręci smak i sprawi, że deser będzie ciekawszy 😉
  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

przygotowanie

  1. Jako pierwsze przygotuj bezy. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Wiórki kokosowe wymieszaj z mąką ziemniaczaną i również dodawaj je stopniowo do białek. Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskając ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj beziki. Piecz je ok. 60 minut w 110 stopniach Celsjusza (bezy powinny być lekko zarumienione i wysuszone). Po tym czasie otwórz piekarnik, a bezy zostaw w nim do wystudzenia.
  2. Aby przygotować krem, mleko wymieszaj ze śmietanką i zagotuj, a następnie ostudź. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym oraz imbirem. Teraz do utartych żółtek stopniowo dodawaj przestudzone mleko ze śmietanką, cały czas miksując. Całość zagotuj, mieszając. Krem odstaw do wystudzenia.
  3. Wiórki kokosowe (3-4 łyżki) podpraż na suchej patelni na rumiany kolor.
  4. Przygotuj szklanki (2 lub 3, zależnie jak duże porcje chcesz przygotować ;)). W każdej ułóż kolejno warstwy: pokruszone bezy, podprażone wiórki kokosowe, krem z żółtek, pokruszone bezy, podprażone wiórki kokosowe, krem z żółtek.
  5. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na desery – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.