artykuł sponsorowany
Czym właściwie jest blender profesjonalny? Czym różni się takie blender gastronomiczny od tych klasycznych rozwiązań, które posiadamy w domu? Otóż podstawowa różnica dotyczy zarówno mocy, jak i wytrzymałości tego sprzętu plotka blender profesjonalny wykonywany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej i posiada elementy z tworzywa sztucznego. Istotne jest to, gdyż zarówno, jak i drugie pozwala na utrzymanie podstawy urządzenia czystości, co w lokalu gastronomicznym jest niezwykle ważne.
Ponadto blender profesjonalny może posiadać również pojemnik wykonany ze szkła lub innego specjalnego tworzywa, które z powodzeniem będziemy mogli myć w zmywarce. Na uwagę zasługuje również fakt, że profesjonalne blendery gastronomiczne wyposażone zostały w mocne silniki, dzięki którym możliwe jest częste użytkowanie tych sprzętów nawet przez długi czas. Z powodzeniem sprawdzą się również nie tylko podczas przygotowywania różnych potraw, ale zdadzą egzamin przy kruszeniu lodu, czy za mrożonych owoców.
Blender profesjonalny i jego charakterystyka
Wspomnieliśmy już o tym, że profesjonalne blendery gastronomiczne są mocne i wytrzymałe, a także wyróżniają się materiałem, z którego zostały wykonane. Na uwagę zasługuje również fakt, że bardzo wiele modeli przeznaczonych do użytku w gastronomii została wyposażona w bezszczotkowy silnik, który zabezpiecza urządzenie przed nadmierna eksploatację jego części. Ponadto taki blender profesjonalny charakteryzuje się także dużo większymi kielichami niż standardowe blendery, które decydujemy się kupić do kuchni domowej. zazwyczaj urządzenia te posiadają kielich o pojemności od 1,4 do 3,6 l.
Wspomnieć również należy, że zostają one wyposażone w specjalne podstawy z gumowymi nóżkami lub inną formą zabezpieczenia przed przesuwaniem się albo nawet porysowaniem blatów. Niektóre modele również zostały wyposażone w dodatkowe osłony wyciszające oraz wygłuszające zamontowane pomiędzy kielichem a silnikiem. Oznacza to, rozwiązanie świetnie sprawdzi się podczas pracy w obszarze, kiedy obsługujemy nawet gości.
Jakie profesjonalne rozwiązania możemy kupić do lokalu gastronomicznego?
Niewątpliwie w naszym lokalu gastronomicznym nie powinno zabraknąć blenderów kielichowych gastronomicznych. Nowoczesne blendery tego typu mają możliwość nawet wbudowania ich w blat roboczy, dzięki czemu możliwe jest wtopienie ich wizerunek lokalu oraz ułatwia do nich dostęp. Takie rozwiązanie przemawia również za jego wyborem, gdyż pozwala na dodatkowe wyciszenie urządzenia. Istotne jest również to, że większość gastronomicznych blenderów kielichowych została wyposażona w programowalne przyciski, w które poza wbudowanymi trybami pracy możemy zaprogramować według dodatkowych receptur, a dzięki nim wykonać różnego rodzaju polecenia i funkcje jednym przyciskiem. jak widać, obsługa tego urządzenia jest niezwykle proste i intuicyjna.
Wspomnieć również należy, że ciekawym rozwiązaniem i dość popularnym są także blendery barmańskie. Taki blender profesjonalny charakteryzuje się przede wszystkim mniejszą pojemnością kielicha, a także możliwością piętrowania kielichów. Dzięki temu możliwe jest łatwe przygotowanie poszczególnych budynków w kilka chwil. Posiadają one wyższą moc oraz zazwyczaj wyposażone pozostają w mocne ostrza. Warto jednak wspomnieć, że nie posiadają one programowalnych przycisków, a zazwyczaj jedynie wyposażone zostają w stopniową regulację prędkości oraz funkcję, która sprawia ostrza był pulsacyjny.
Podsumowanie
Blender profesjonalny powinien znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym, gdyż tak naprawdę trudno jest sobie wyobrazić przygotowywanie różnego rodzaju posiłków bez jego użycia. Oczywiście podczas wyboru tego urządzenia koniecznie musimy zwrócić uwagę na jego moc oraz pojemność kielichów. Takie urządzenia pozostają łatwe do utrzymania w czystości, dlatego szczególnie polecane są do użytku w lokalach gastronomicznych – większych jak i mniejszych, w których przydatne będzie rozdrabnianie, siekanie, ubijanie, mieszanie itd.