Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryCzekoladowy deser z bitą śmietaną

Czekoladowy deser z bitą śmietaną

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
czekoladowy deser z bitą śmietaną w słoiczku

Przepis na puszystą piankę z czekoladą i żółtkami. Ten czekoladowy deser z bitą śmietaną jest niezwykle pyszny – ma delikatną konsystencję, ale intensywny smak. Dodatkowo przygotujesz go dosłownie w kilka chwil.

Do zrobienia tego prostego deserku potrzebujesz podstawowych składników, czyli śmietanka 30%, żółtka, czekolada i cukier. Polecam również dodać ekstrakt waniliowy, który jeszcze bardziej podkręci smak deserków. Dokładny przepis wraz z proporcjami znajdziesz poniżej.

Słoiczki do deserków

Jakie słoiczki deserowe wybrać? Przede wszystkim ładne, zgrabne i z wytrzymałego szkła. Ja najczęściej używam słoiczków francuskiej marki La Rochere, które polecam! Są to słoiczki z kolekcji Delice.

Zarówno te słoiczki do deserków, jak i inne produkty La Rochere znajdziesz w sklepie e-kuchcikowo.pl. Styl szkła pasuje niemal do każdej stylizacji – sprawdzą się jako zastawa na eleganckiej uroczystości, a także jako szkło podczas luźnego spotkania ze znajomymi.

Sprawdź również inne przepisy, które możesz podać w szkle La Rochere:



PRZEPIS – CZEKOLADOWY DESER

czekoladowy deser z bitą śmietaną w słoiczku

Czekoladowy deser z bitą śmietaną

Drukuj
Proporcje na: 2 sztuki Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 57 głos/y )

składniki

Składniki na czekoladową piankę:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady (70%)

Dodatkowo:

  • 50 ml śmietanki 30%

przygotowanie

Jak zrobić czekoladową piankę do deserku?

  1. Gorzką czekoladę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę odstaw do wystudzenia - powinna być lejąca, ale nie może być ciepła (co jakiś czas czekoladę zamieszaj, sprawdzając konsystencję i temperaturę - powinna być letnia).
  2. Kiedy czekolada stygnie, żółtka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Ubijanie powinno potrwać 5-6 minut.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno (w osobnej misce). Do ubitej śmietany dodawaj partiami żółtka z cukrem, cały czas miksując. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i strużką wlej letnią czekoladę, ubijając.
  4. Gotowy mus przełóż do dwóch słoiczków deserowych i włóż do lodówki. Ja użyłam słoiczków o pojemności 260 ml - znajdziesz je tutaj e-kuchcikowo.pl/9239-delice-naczynie-duze

Jak zrobić bitą śmietanę na wierzch deserku? 

  1. Pozostałe 50 ml śmietanki 30% ubij na sztywno i wyłóż na wierzch deserków. Możesz dodać śmietan-fix.
  2. Deserki schłodź przed podaniem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne desery w słoiczkach:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.