Przepis jest bardzo prosty, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.
Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do przepisów, które zawierają kaszę jaglaną, to warto spróbować jeszcze raz i przekonać się, że odpowiednio przygotowana kasza jaglana może być pyszna!

składniki
- 150 g kaszy jaglanej + 500 ml wody do ugotowania
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g czekolady (użyłam gorzkiej)
- 150 ml mleka (użyłam roślinnego – sojowego)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki nasion chia
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 50 g płatków kukurydzianych
- 3 wafle tortowe (użyłam okrągłych, możesz też użyć kwadratowych)
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz ciepłą wodą, a następnie zalej 500 ml wody. Całość gotuj na małym ogniu do wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Po tym czasie kaszę przykryj i odstaw na 10 minut.
- Daktyle namocz w gorącej wodzie przez 15 minut. Po tym czasie odsącz z wody.
- Namoczone daktyle zblenduj na gładką masę z dodatkiem mleka. Następnie dodaj jeszcze ciepłą kaszę jaglaną (wtedy będzie się lepiej blendować, ponieważ jest miękka) i wszystko zblenduj na gładką masę. Teraz odstaw ją do lekkiego ostudzenia.
- Kiedy masa będzie letnia, dodaj do niej roztopioną czekoladę, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, płatki migdałowe, nasiona chia, sok z cytryny i płatki kukurydziane. Całość wymieszaj i przygotowaną masą przełóż wafle tortowe. Odstaw na noc do wystudzenia.
porady
Jeśli nie posiadasz nasion chia, możesz je pominąć - dodają smaku, jednak nie są konieczne.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW


