Pyszny deser na zimno, czyli ciasto z mrożonymi truskawkami i czekoladowym kremem na biszkoptach. Ciasto sprawdzi się na każdą okazję!
Spis treści:
Czy ciasto można przygotować z innymi owocami?
Tak, ciasto możesz przygotować z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, borówki, jagody, mango, czy wiśnie. Dobierz też galaretkę do wybranych owoców.
Czy do ciasta można użyć świeżych truskawek?
Tak, to ciasto z czekoladowym kremem możesz przygotować ze świeżych truskawek, Pamiętaj tylko, że galaretka ze świeżymi truskawkami będzie dłużej tężeć, więc należy dłużej poczekać, zanim wyłożysz ją na biszkopty.
Jakiej czekolady użyć do kremu z mascarpone i śmietanką?
Do kremu polecam użyć dobrej jakości mlecznej czekolady. Jednak jeśli wolisz bardziej intensywne smaki, możesz połowę ilości mlecznej czekolady zamienić na gorzką czekoladę. Możliwe, że trzeba będzie wtedy dodać więcej cukru pudru.


Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami
składniki
- 150 g podłużnych biszkoptów
Składniki na warstwę truskawkową:
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml wody
- 500 g mrożonych truskawek (truskawek nie rozmrażaj przed przygotowaniem ciasta)
Składniki na krem czekoladowy:
- 300 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30% (kremówki)
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
- Na spodzie formy ułóż podłużne biszkopty.
- Dwie truskawkowe galaretki rozpuść w 400 ml wody. Odstaw do wystudzenia, a do letniej galaretki dodaj 500 g mrożonych truskawek. Wymieszaj i kiedy całość zacznie tężeć, galaretkę z truskawkami wyłóż na spód z biszkoptów. Galaretka powinna być dość gęsta - taka, aby można ją było wykładać łyżką. Dzięki temu galaretka nie przedostanie się pod biszkopty.
- Formę z galaretką włóż do lodówki.
- Następnie przygotuj krem. Do miseczki daj kostki mlecznej czekolady (150 g). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia, aby była letnia.
- Kiedy czekolada stygnie, do dużej miski daj 300 g schłodzonego mascarpone i 200 g schłodzonej śmietanki kremówki. Całość ubijaj na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu. Teraz dodaj letnią czekoladę i cukier puder. Całość wymieszaj.
- Tak przygotowany krem wyłóż na warstwę truskawek z galaretką.
- Na koniec 50 g mlecznej czekolady posiekaj lub zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta.
- Ciasto włóż na noc do lodówki, aby krem odpowiednio stężał. Ciasto podawaj schłodzone.
Zobacz również inne przepisy na ciasta na zimno
- kremowy sernik z mango i mascarpone
- ciasto z serkiem philadelphia
- sernik na zimno z Ptasim Mleczkiem
- kremówka bez pieczenia na krakersach
- ciasto Coca Cola
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


