Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaCzekoladowe ciasto z mascarpone i malinami – rolada z mascarpone

Czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami – rolada z mascarpone

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
przepis-na-ciasto-z-mascarpone-i-malinami

Przepis na ciasto z mascarpone, skyrem i malinami – to pyszna czekoladowa rolada! Ciasto jest lekkie, delikatne, ale dzięki malinom wyraziste. Czekoladowe ciasto jest miękkie, więc z łatwością zwiniesz z niego roladę.

Jak zrobić czekoladową roladę z malinami?

Przygotowanie rolady rozpoczynamy od zrobienia czekoladowego ciasta na bazie ubitych jajek z cukrem pudrem. Ciasto pieczemy i jeszcze ciepłe zwijamy w roladę.

Następnie przygotowujemy krem, czyli mascarpone mieszamy ze skyrem i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy również maliny. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto i ponownie zwijamy je w roladę.

Ciasto z mascarpone – przepis krok po kroku

przepis-na-ciasto-z-mascarpone-i-malinami

Czekoladowa rolada z mascarpone i malinami

Drukuj
Proporcje na: 12 porcji Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 76 głos/y )

składniki

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 65 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Jajka i cukier puder ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj do niej partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, cały czas ubijając masę na najmniejszych obrotach lub mieszając łyżką. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę do pieczenia (25x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj i piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia ciasta przygotuj papier do pieczenia o wymiarach nieco większych niż blacha i za pomocą sitka posyp go cukrem pudrem na całej szerokości. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe odwróć na papier do pieczenia z cukrem pudrem - w ten sposób, aby cukier puder przykleił się do ciasta. Zdejmij z ciasta papier do pieczenia, w którym ciasto się piekło i zwiń ciasto w roladę rozpoczynając od dłuższego boku (ciasto zawiń razem z papierem do pieczenia posypanym cukrem pudrem). Zwinięte ciasto pozostaw do wystudzenia.  

Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 300 g jogurtu skyr
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g malin

Mascarpone, jogurt skyr oraz cukier puder wymieszaj łyżką lub mikserem do połączenia składników. Następnie do kremu dodaj maliny i delikatnie wmieszaj je łyżką w ten sposób, aby maliny nie rozpadły się.

przygotowanie

Wystudzone ciasto delikatnie odwiń i posmaruj jego wewnętrzną część kremem. Następnie ponownie zwiń ciasto z kremem w roladę i lekko dociśnij całość. Ciasto schłodź przed podaniem, po czym pokrój w kromki.    

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.