Przepis na ciasto z mascarpone, skyrem i malinami – to pyszna czekoladowa rolada! Ciasto jest lekkie, delikatne, ale dzięki malinom wyraziste. Czekoladowe ciasto jest miękkie, więc z łatwością zwiniesz z niego roladę.
Jak zrobić czekoladową roladę z malinami?
Przygotowanie rolady rozpoczynamy od zrobienia czekoladowego ciasta na bazie ubitych jajek z cukrem pudrem. Ciasto pieczemy i jeszcze ciepłe zwijamy w roladę.
Następnie przygotowujemy krem, czyli mascarpone mieszamy ze skyrem i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy również maliny. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto i ponownie zwijamy je w roladę.
Ciasto z mascarpone – przepis krok po kroku

składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 70 g cukru pudru
- 65 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Jajka i cukier puder ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj do niej partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, cały czas ubijając masę na najmniejszych obrotach lub mieszając łyżką. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę do pieczenia (25x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj i piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia ciasta przygotuj papier do pieczenia o wymiarach nieco większych niż blacha i za pomocą sitka posyp go cukrem pudrem na całej szerokości. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepło odwróć je na papier do pieczenia z cukrem pudrem – w ten sposób, aby cukier puder przykleił się do ciasta. Zdejmij z ciasta papier do pieczenia, w którym ciasto się piekło i zwiń ciasto w roladę rozpoczynając od dłuższego boku (ciasto zawiń razem z papierem do pieczenia posypanym cukrem pudrem). Zwinięte ciasto pozostaw do wystudzenia.
Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 g jogurtu skyr
- 70 g cukru pudru
- 150 g malin
Mascarpone, jogurt skyr oraz cukier puder wymieszaj łyżką lub mikserem do połączenia składników. Następnie do kremu dodaj maliny i delikatnie wmieszaj je łyżką w ten sposób, aby maliny nie rozpadły się.
przygotowanie
Wystudzone ciasto delikatnie odwiń i posmaruj jego wewnętrzną część kremem. Następnie ponownie zwiń ciasto z kremem w roladę i lekko dociśnij całość. Ciasto schłodź przed podaniem, po czym pokrój w kromki.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi




