Przepis na ciasto Nesquik – czekoladowe ciasto z kremem i czekoladowymi kulkami (płatkami do mleka). Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, orzechowo-czekoladowego kremu oraz chrupki z czekoladą, orzechami i kulkami Nesquik.
Jakie pyszne ciasto czekoladowe zrobić?
Mocno czekoladowym deserem jest również fondant, znany jako lava cake.
Poniżej znajdziesz przepis na czekoladowe ciasto z kulkami Nesquik.
Jak zrobić chrupkę do ciasta lub tortu?
Chrupkę do ciasta lub tortu najczęściej przygotowuje się z orzechów lub płatków kukurydzianych połączonych z czekoladą. Pysznie smakuje również chrupka zrobiona z ciasteczkami.
Ciasto Nesquik – PYSZNY PRZEPIS

składniki
Składniki na biszkopt z kakao:
- 125 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 6 jajek
- 130 g cukru pudru
Składniki na czekoladową chrupkę do ciasta:
- 120 g orzechów włoskich lub laskowych
- 150 g gorzkiej czekolady (70%)
- 35 g śmietanki 30%
- 100 g płatków czekoladowych (kulek)
Składniki na krem z masłem orzechowym i Nutellą:
- 400 g masła (w temp. pokojowej)
- 100 g masła orzechowego
- 180 g kremu czekoladowego typu Nutella
- 50 g cukru pudru
Składniki na wierzch ciasta:
- 100 g gorzkiej czekolady (70%)
- 80 g śmietanki 30%
- 70 g płatków czekoladowych (kulek)
przygotowanie
Jak zrobić biszkopt z kakao?
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając na wysokich obrotach.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę, pomnóż składniki 1,5 raza.
- Gotową masę wylej do formy.
- Biszkopt piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić czekoladową chrupkę do ciasta?
- Orzechy zmiel (np. za pomocą młynka do kawy). Czekoladę rozpuść z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej.
- Zmielone orzechy wymieszaj z roztopioną (ciepłą) czekoladą i płatkami czekoladowymi. Gotową masę przełóż do formy 24×24 cm i wyrównaj, wylepiając dokładnie dno formy. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby chrupka stwardniała.
Jak zrobić maślany krem z masłem orzechowym i Nutellą?
- Miękkie masło ubij za pomocą miksera/robota na jasną, puszystą masę.
- Następnie dodawaj po łyżce masła orzechowego i kremu czekoladowego, cały czas ubijając.
- Na koniec dodaj cukier puder.
Przełożenie ciasta:
- Biszkopt przekrój na pół, tworząc dwa blaty ciasta. Jeśli biszkopt nie jest równy, skrój górną część ciasta, aby całość wyrównać, po czym przekrój na pół.
- Dolny blat ciasta ułóż w rancie do ciasta lub formie. Wyłóż połowę maślanego kremu. Rozsmaruj równomiernie, a na krem delikatnie daj chrupkę. Dociśnij ją lekko do kremu. Na chrupkę wyłóż pozostałą część kremu. Rozsmaruj i przyłóż drugim blatem ciasta.
- Aby udekorować wierzch ciasta, 100 g gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem 80 g śmietanki. Wierzch ciasta polej czekoladową polewą, a na polewę wyłóż czekoladowe płatki i delikatnie dociśnij je do polewy, aby się przykleiły. Odstaw na noc do lodówki.
Sprawdź przepisy na inne ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!