Przepis na ciasto Merci na herbatnikach to potrójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Przygotujesz je na bazie mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a pyszny smak jest gwarantowany!
Jak rozpuścić czekoladę do ciasta?
Aby rozpuścić czekoladę do ciasta, w miseczce należy umieścić kostki czekolady i dodać do niej odrobinę śmietanki 30%. Następnie miseczkę należy umieścić w kąpieli wodnej i co jakiś czas mieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Miseczkę z czekoladą i śmietanką możesz także umieścić w mikrofalówce, ustawionej na niską moc.
Na jaką formę jest przepis na ciasto Merci?
Poniższy przepis na ciasto Merci bez pieczenia jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować to ciasto na dużą formę (czyli taką o wymiarach 24×36 cm), to pomnóż ilość wszystkich składników o 1,5 raza.
Jak długo można przechowywać ciasto Merci?
Ciasto przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4 dni od przygotowania. Ważne jest, aby ciasto było przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.
Przepis na ciasto Merci bez pieczenia
Zobacz również inne pyszne przepisy na ciasta bez pieczenia:
- ciasto z masą krówkową i herbatnikami
- czekoladowe ciasto Kit Kat
- fit sernik bez pieczenia
- orzechowy łom z czekoladą
- ciasto z wafelkami bez pieczenia