Przepis na ciasto Merci na herbatnikach to potrójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Przygotujesz je na bazie mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a pyszny smak jest gwarantowany!
Spis treści:
Jak rozpuścić czekoladę do ciasta?
Aby rozpuścić czekoladę do ciasta, w miseczce należy umieścić kostki czekolady i dodać do niej odrobinę śmietanki 30%. Następnie miseczkę należy umieścić w kąpieli wodnej i co jakiś czas mieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Miseczkę z czekoladą i śmietanką możesz także umieścić w mikrofalówce, ustawionej na niską moc.
Na jaką formę jest przepis na ciasto Merci?
Poniższy przepis na ciasto Merci bez pieczenia jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować to ciasto na dużą formę (czyli taką o wymiarach 24×36 cm), to pomnóż ilość wszystkich składników o 1,5 raza.
Jak długo można przechowywać ciasto Merci?
Ciasto przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4 dni od przygotowania. Ważne jest, aby ciasto było przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.


Przepis na ciasto Merci bez pieczenia
składniki
- około 350 g kakaowych herbatników
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
Składniki na krem z gorzką czekoladą:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g śmietanki 30%
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 80 g cukru pudru
Składniki na krem z mleczną czekoladą:
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 g śmietanki 30%
- 20 g orzechów laskowych
- 20 g płatków migdałowych
- 100 g kajmaku
Składniki na krem z białą czekoladą:
- 100 g białej czekolady
- 40 g śmietanki 30%
Dodatkowo na wierzch ciasta:
- 15 g gorzkiej czekolady
- 15 g mlecznej czekolady
- 15 g białej czekolady
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
- Na początku rozpuść czekolady:
- 100 g gorzkiej czekolady połam, umieść w miseczce, dodaj 40 g śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej,
- 100 g mlecznej czekolady połam, umieść w miseczce, dodaj 40 g śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej,
- 100 g białej czekolady połam, umieść w miseczce, dodaj 40 g śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Rozpuszczone czekolady odstaw do wystudzenia.
- Następnie schłodzony ser mascarpone oraz schłodzoną śmietankę 30% umieść w dużej misce. Całość ubij na sztywno. Ubitą śmietanę z mascarpone podziel na 3 części.
- Do pierwszej części dodaj strużką gorzką czekoladę, mieszając całość mikserem. Następnie dodaj kawę rozpuszczalną, kakao i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej części dodaj strużką mleczną czekoladę, mieszając całość mikserem. Dodaj też posiekane orzechy laskowe, posiekane płatki migdałowe i kajmak - dokładnie wymieszaj.
- Do trzeciej części dodaj strużką białą czekoladę, mieszając całość mikserem.
W formie 24x24 cm ułóż kolejno:
- Kakaowe herbatniki
- Krem z gorzką czekoladą
- Kakaowe herbatniki
- Krem z mleczną czekoladą
- Kakaowe herbatniki
- Krem z białą czekoladą
Wierzch ciasta posyp startą czekoladą - gorzką, mleczną i białą. Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Podawaj schłodzone.
Zobacz również inne pyszne przepisy na ciasta bez pieczenia:
- ciasto z masą krówkową i herbatnikami
- czekoladowe ciasto Kit Kat
- fit sernik bez pieczenia
- orzechowy łom z czekoladą
- ciasto z wafelkami bez pieczenia
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


