Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaCzekoladowe ciasto Merci bez pieczenia

Czekoladowe ciasto Merci bez pieczenia

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Czekoladowe ciasto Merci bez pieczenia

Przepis na ciasto Merci na herbatnikach to potrójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Przygotujesz je na bazie mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a pyszny smak jest gwarantowany!

Jak rozpuścić czekoladę do ciasta?

Aby rozpuścić czekoladę do ciasta, w miseczce należy umieścić kostki czekolady i dodać do niej odrobinę śmietanki 30%. Następnie miseczkę należy umieścić w kąpieli wodnej i co jakiś czas mieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Miseczkę z czekoladą i śmietanką możesz także umieścić w mikrofalówce, ustawionej na niską moc.

Na jaką formę jest przepis na ciasto Merci?

Poniższy przepis na ciasto Merci bez pieczenia jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować to ciasto na dużą formę (czyli taką o wymiarach 24×36 cm), to pomnóż ilość wszystkich składników o 1,5 raza.

Jak długo można przechowywać ciasto Merci?

Ciasto przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4 dni od przygotowania. Ważne jest, aby ciasto było przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.



Przepis na ciasto Merci bez pieczenia

Czekoladowe ciasto Merci bez pieczenia

Ciasto Merci

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 25 głos/y )

składniki

  • około 350 g kakaowych herbatników
  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%

 

Składniki na krem z gorzką czekoladą:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 80 g cukru pudru

 

Składniki na krem z mleczną czekoladą:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g śmietanki 30%
  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g płatków migdałowych
  • 100 g kajmaku

 

Składniki na krem z białą czekoladą:
  • 100 g białej czekolady
  • 40 g śmietanki 30%

 

Dodatkowo na wierzch ciasta:
  • 15 g gorzkiej czekolady
  • 15 g mlecznej czekolady
  • 15 g białej czekolady

przygotowanie

Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.

  1. Na początku rozpuść czekolady:
    1. 100 g gorzkiej czekolady połam, umieść w miseczce, dodaj 40 g śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej,
    2. 100 g mlecznej czekolady połam, umieść w miseczce, dodaj 40 g śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej,
    3. 100 g białej czekolady połam, umieść w miseczce, dodaj 40 g śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Rozpuszczone czekolady odstaw do wystudzenia.
  3. Następnie schłodzony ser mascarpone oraz schłodzoną śmietankę 30% umieść w dużej misce. Całość ubij na sztywno. Ubitą śmietanę z mascarpone podziel na 3 części.
  4. Do pierwszej części dodaj strużką gorzką czekoladę, mieszając całość mikserem. Następnie dodaj kawę rozpuszczalną, kakao i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do drugiej części dodaj strużką mleczną czekoladę, mieszając całość mikserem. Dodaj też posiekane orzechy laskowe, posiekane płatki migdałowe i kajmak - dokładnie wymieszaj.
  6. Do trzeciej części dodaj strużką białą czekoladę, mieszając całość mikserem.

W formie 24x24 cm ułóż kolejno:

  1. Kakaowe herbatniki
  2. Krem z gorzką czekoladą
  3. Kakaowe herbatniki
  4. Krem z mleczną czekoladą
  5. Kakaowe herbatniki
  6. Krem z białą czekoladą

Wierzch ciasta posyp startą czekoladą - gorzką, mleczną i białą. Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Podawaj schłodzone.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne pyszne przepisy na ciasta bez pieczenia:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.