Artykuł sponsorowany
Mimo bogactwa modeli elektrycznych czajnik emaliowany niezmiennie cieszy się rzeszą wiernych fanów. Wiele osób podkreśla swoje skojarzenia z rodzinnym domem, wskazuje na atrakcyjny wygląd, a niektórzy utrzymują nawet, że herbata zaparzona wodą zagotowaną w tradycyjnym czajniku ma zupełnie inny smak. Jakie są najważniejsze zalety czajników emaliowanych? Czy tego typu sprzęt kuchenny ma jakieś wady?
1. Czajnik emaliowany – zalety
2. Czajnik emaliowany – wady
3. Zastosowanie
Coraz większa świadomość w zakresie zdrowego żywienia sprawia, że interesujemy się już nie tylko poszczególnymi produktami spożywczymi, ale sprawdzamy także sprzęt używany do gotowania i serwowania jedzenia.
Czajnik emaliowany – zalety
Najważniejsza zaleta, jaką ma czajnik emaliowany, to bezpieczeństwo użytkowania. Właściwości antyalergiczne i brak szkodliwych substancji sprawia, że nie ma mowy o niekorzystnym wpływie na smak i jakość wody. Zwolennicy podkreślają także bardzo korzystny stosunek jakości do ceny. Czajniki emaliowane nie są drogie, a użytkować je można przez lata. Ważnym atutem, choć nie przekładającym się na walor praktyczny, jest ciekawy wygląd. Współcześni producenci prześcigają się w rozwiązaniach. W asortymencie sklepów znaleźć można czajniki zdobione w różnych kolorach lub połyskujące czarne, dekorowane kalkami o ciekawych wzorach, stylizowane na naczynia z poprzedniej epoki lub nawiązujące do stylistyki retro.
Czajnik emaliowany – wady
Czy czajnik emaliowany ma wobec tego jakieś wady? Zasadniczo jest naczyniem trwałym, jednak wskutek nieuważnego użytkowania łatwo można obtłuc jego powierzchnię. Zdarza się to jednak stosunkowo rzadko. Poza tym, w odróżnieniu od czajników elektrycznych, emaliowane nie mają wpisanego w użytkowanie ryzyka, że się zepsują. Trzeba także dokonać rozróżnienia pomiędzy czajnikiem emaliowanym z zewnątrz i stalowym w środku, a emaliowanym z obu stron. To dwa różne produkty. Jeśli używamy czajnika na ogniu kuchni gazowej, pamiętajmy o ustawianiu płomienia o odpowiedniej wielkości. Nie powinien wychodzić poza czajnik, w przeciwnym razie zabrudzi go.
Zastosowanie
Czajnik emaliowany najczęściej kupowany jest z myślą o kuchenkach gazowych, natomiast nie jest to jedyna możliwość. Współcześnie produkowane czajnik działają na kuchenkach elektrycznych, płytach oraz kuchenkach indukcyjnych. Co więcej, można dzięki niemu zaoszczędzić miejsce na blacie roboczym, które zająłby czajnik elektryczny. Dostępne są także różne pojemności czajników, z łatwością można dobrać wielkość do własnych potrzeb.