Przepis na ciasto bez pieczenia z cytrynowym kremem na kisielu, przekładanym goframi. Zobacz, jak zrobić to pyszne cytrynowe ciasto z kisielem!
Bardzo ważne w przygotowaniu ciasta jest zrobienie gofrów ze sprawdzonego przepisu. Polecam skorzystać z tego przepisu – przepis na gofry
Jest to receptura na szybkie gofry, a komentarze pokazują, że gofry naprawdę wychodzą przepyszne – chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.
Z jakich warstw składa się to cytrynowe ciasto?
To ciasto z cytrynowym kisielem składa się z kilku warstw:
- gofry
- krem maślany z cytrynowym kisielem
- cytrynowa frużelina z kisielem
Dokładny przepis na ciasto z kisielem znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na owocowe ciasta z kremem:


PRZEPIS – cytrynowe ciasto z kisielem

składniki
Składniki na ciasto na gofry:
- 250 g mąki pszennej
- 370 g mleka
- 2 jajka
- 40 g oleju
- 30 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem na kisielu:
- 800 ml mleka
- 5 żółtek
- 80 g mąki pszennej
- 3 op. cytrynowego kisielu (każde opakowanie po 77 g proszku)
- 150 g syropu cytrynowego (koncentratu cytrynowego soku)
- 300 g masła
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 op. cytrynowego kisielu (opakowanie 77 g)
- 150 g wody
- 150 g syropu cytrynowego (koncentratu cytrynowego soku)
przygotowanie
KROK PIERWSZY – Jak zrobić pyszne gofry?
- Na początek przygotuj gofry. W misce umieść najpierw mokre składniki, a potem wsyp suche. Następnie całość wymieszaj trzepaczką (rózgą) lub mikserem na gładką masę.
- Gotowe ciasto umieść w nagrzanej gofrownicy. Gofry piecz około 4-5 minut (w zależności od gofrownicy) – polecam nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia, a zwłaszcza na początku. Odczekaj więc 3-4 minuty, zanim sprawdzisz stopień wypieczenia gofrów. Dzięki temu ciasto ładnie się upiecze i będzie puszyste.
- Gotowe gofry odstaw do wystudzenia. Kiedy będą już letnie, przełóż je do szczelnego pojemnika lub owiń folią spożywczą – dzięki temu nie stwardnieją i nie wyschną.
KROK DRUGI – Jak zrobić krem do ciasta z kisielem?
- Następnie przygotuj kisiel do kremu. 600 ml mleka zagotuj, a pozostałe 200 ml wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną, proszkiem kisielu cytrynowego i syropem cytrynowym. Do gotującego się mleka wlej powstałą mieszankę i całość mieszaj do momentu zagotowania, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym momencie możesz wyciągnąć masło z lodówki.
- Kiedy kisiel wystygnie, miękkie masło ubij na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawaj po łyżce kisielu, cały czas ubijając. Pomiędzy kolejnym dodaniem łyżki kisielu, za każdym razem ubijaj krem przez około minutę – dzięki temu będzie puszysty i aksamitny. Na koniec dodaj cukier puder i wymieszaj.
KROK TRZECI – Jak złożyć ciasto na gofrach?
- Na spodzie formy ułóż połowę gofrów. Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę, pomnóż ilość wszystkich składników 1,5 raza.
- Na warstwę gofrów wyłóż połowę kremu. Rozsmaruj dokładnie i przyłóż drugą warstwą gofrów. Gofry dociśnij do kremu, aby dokładnie się przykleiły i aby krem “wszedł” w dziury gofrów.
- Na drugą warstwę gofrów wyłóż połowę pozostałego kremu (czyli jedną czwartą całości – pozostałą jedną czwartą kremu wykorzystasz na górę ciasta). Rozsmaruj dokładnie.
KROK CZWARTY – Jak zrobić frużelinę z kisielu na wierzch ciasta?
- Teraz przejdź do przygotowania cytrynowego kisielu na wierzch ciasta. Wodę wymieszaj z syropem cytrynowym oraz kisielem. Całość zagotuj. Odczekaj chwilę i jeszcze ciepły kisiel wylej na wierzch ciasta. Delikatnie rozsmaruj i wstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. Pozostałą część kremu (czyli jedną czwartą całości) przełóż do rękawa cukierniczego i również włóż do lodówki, aby krem się schłodził.
- Kiedy kisiel całkowicie wystygnie, wierzch ciasta udekoruj kremem.
- Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
Sprawdź przepisy na inne ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz



1 komentarzy
Pierwszy raz widzimy tak nietypowo wyglądające ciasto. Zachwyca!