Przepis na budyniowe ciasto z chałwą, czyli proste ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Chałwa świetnie łączy się z orzeźwiającym kremem cytrynowym i puszystą bitą śmietaną.
To cytrynowe ciasto z chałwą będzie świetnym pomysłem jako ciasto na Wielkanoc, a także ciasto na niedzielę lub imprezę.
Jak zrobić cytrynowy chałwowiec bez pieczenia?
Ciasto chałwowiec bez pieczenia składa się z kilku warstw – są to:
- okrągłe biszkopty
- budyń z chałwą
- herbatniki
- cytrynowy krem budyniowy
- bita śmietana
- starta mleczna czekolada
Ciasto przygotujesz bardzo prosto – wystarczy ugotować dwa kremy budyniowe, a następnie złożyć wszystkie warstwy ciasta. Na koniec przygotowujemy bitą śmietanę i gotowe! Dokładny przepis na chałwowe ciasto bez pieczenia znajdziesz poniżej.
PRZEPIS na ciasto z chałwą bez pieczenia
składniki
- 180 g okrągłych biszkoptów
- 180 g herbatników
Składniki na krem chałwowy:
- 600 ml mleka
- 400 g waniliowej chałwy
- 150 g masła
- 160 g białej czekolady
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 2 op. cukru waniliowego
Składniki na krem cytrynowy:
- 750 ml mleka
- 160 g białej czekolady
- 140 g cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Składniki na wierzch ciasta:
- 300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady
przygotowanie
Na spodzie dużej formy ułóż warstwę okrągłych biszkoptów. Proporcje są na blachę o wymiarach 24×36 cm.
Jak zrobić krem chałwowy?
- W rondelku umieść 300 ml mleka z pokruszoną chałwą, masłem i białą czekoladą, podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Doprowadź do zagotowania.
- W międzyczasie pozostałe 300 ml mleka wymieszaj z żółtkami, jajkami, mąką pszenną i cukrem waniliowym, a następnie połącz z gotującym się mlekiem. Mieszaj, aż krem zagotuje się. Przykryj i odstaw na 10 minut. Wyłóż masę na biszkopty, wyrównaj.
Jak zrobić krem cytrynowy?
- W rondelku umieść 450 ml mleka z masłem i białą czekoladą, podgrzewaj do rozpuszczenia. Doprowadź do zagotowania.
- Pozostałe 300 ml mleka wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, żółtkami i mąką pszenną, a następnie połącz z gotującym się mlekiem. Mieszaj, aż krem zagotuje się. Pod koniec dodaj sok z cytryny i aromat cytrynowy.
- Zagotowany krem zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Wyłóż na krem chałwowy i wyrównaj.
Jak zrobić bitą śmietanę na wierzch ciasta?
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Możesz również dodać fix do bitej śmietany. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki, wyrównaj.
- Wierzch bitej śmietany posyp startą na tarce mleczną czekoladą.
Zobacz również inne przepisy na Wielkanoc:
- przepis na sernik krakowski z rodzynkami
- przepis na ciasto Królewiec
- ciasto Fale Dunaju z kokosowym kremem
- drożdżowa babka z rodzynkami
- ciasto z mascarpone i bitą śmietaną
- sernik gotowany jak Leśny Mech
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Co można zrobić z chałwy?
Z chałwą można przygotować mnóstwo pysznych ciast i deserów. Chałwę możesz użyć na przykład:
- do sernika, dodając pokruszoną chałwę do masy serowej,
- nadzienia do pączków i drożdżówek,
- do polewy na wierzch ciast i do ciasteczek,
- do deserków w pucharku, tworząc puszysty krem,
- do ucieranego ciasta chałwowego.
- do kremu maślanego jako przełożenie tortu.
Jak zrobić krem budyniowy z chałwą?
Krem budyniowy z chałwą możesz przygotować na bazie mleka, mieszając część z chałwą waniliową, masłem i białą czekoladę – tę część należy podgrzewać, a kiedy zacznie się gotować, należy dodać drugą część mleka wymieszanego z żółtkami, jajkami, mąką pszenną i cukrem waniliowym. Całość zagotowujemy i gotowe!