Witajcie Kochani 🙂 Dzisiejszy opis dotyczy warzywa, które bardzo często pojawia się w mojej kuchni – myślę że i u Was ono gości, a na pewno znacie je doskonale – tak, cukinia. Posiada wiele pozytywnych właściwości, a także charakterystyczny smak – z którym można dowolnie eksperymentować, o czym przekonacie się, śledząc kolejne filmy.
Kolorowe zdrowie
Cukinię spotkamy w kilku odmianach – najbardziej znana to zielona – ta ciemna, a także jasna, a nawet biała – znana jako kabaczek. Jednak możemy również spotkać ją w kolorze żółtym, a także pomarańczowym. Poprzez to bardzo urozmaicamy nasze dania – stosując jedno warzywo, a uzyskując wiele kolorów na talerzu. Odmiany różnią się nie tylko kolorem, ale i nieznacznie smakiem – jedne są bardziej delikatne, inne wyraziste. Różnić może je również grubość skórki.
Wspomaga odchudzanie
Cukinia jest uboga w kalorie – w 100g znajduje się około 15 kcal, a więc stosunkowo niewiele. Jest to także warzywo bogate w wodę, a doskonale wiemy jak bardzo ważna jest ona dla naszego organizmu – nie tylko w czasie odchudzania. Cukinia wspomaga przemianę materii oraz jest lekkostrawna. Nie można zapomnieć, iż posiada ona właściwości odkwaszające organizm – co jest szczególnie potrzebnym czynnikiem podczas odchudzania – poprzez pozytywny wpływ na procesy trawienne.
Minerały i witaminy pod skórką
Cukinia bogata jest w witaminy i minerały – jak w większości warzyw, tak i u naszej bohaterki kryją się one tuż pod skórką oraz w samej skórce – dlatego cukinię najlepiej spożywać młodą, osiągającą około 20 centymetrów – wtedy bez problemu możemy pozostawić jej skórkę, ciesząc się zarówno kolorem, jak i składnikami odżywczymi. Znajdziemy tutaj przede wszystkim witaminę A – aż 25% dziennego spożycia w 100g cukinii. Cukinia bogata jest także w witaminę C oraz K. Z minerałów najwięcej znajduję się w niej potasu – około 14% dziennego zapotrzebowania w 100g. Nie brakuje w niej również manganu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego oraz beta-karotenu.
Nie gromadzi metali ciężkich
Cukinia posiada niesamowitą właściwość – nie gromadzi metali ciężkich, a więc bez zawahania mogą ją spożywać również kobiety w ciąży. Przez wzgląd na to, a także jej delikatny smak oraz lekkostrawność, cukinię możemy wpisać do warzyw, którymi możemy ubogacić dietę już półrocznego dziecka.
Odpowiednia w każdej formie
Cukinia to warzywo, które stosuję w wielu postaciach. Możemy spożywać ją gotowaną – na przykład w postaci zupy, pieczoną, smażoną, grillowaną – jako dodatek do dania głównego. Używam ją również do wypieku chleba bezglutenowego. Bez wątpienia możemy ją spożywać również w surowej postaci. Cukinia świetnie spisuje się w postaci dżemu, czy też jako dodatek do ciasta.
Źródła:
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).