Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania główneCukinia faszerowana bez mięsa

Cukinia faszerowana bez mięsa

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Cukinia faszerowana bez mięsa

Prosta i pyszna cukinia faszerowana bez mięsa! To przepis z grochem łuskanym, dzięki czemu porcja ma aż 18 g białka na 313 kalorii. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Jak zrobić cukinię faszerowaną?

Aby przygotować cukinię faszerowaną, wystarczy cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżki wydrążyć środek cukinii, tworząc „łódeczki”. Następnie do cukinii nakładamy przygotowany farsz i całość pieczemy w piekarniku, Dokładny przepis na cukinię faszerowaną w wersji wegetariańskiej znajdziesz poniżej.

Czym faszerować cukinie bez mięsa?

Farsz bez mięsa do cukinii można zrobić z kaszy, soczewicy, ciecierzycy, ryżu, sera, czy warzyw. Świetnie sprawdzą się pieczarki, papryka, bakłażan oraz pomidory. Dobrym wyborem będą też strączki (np. czerwona fasola, czy groch łuskany).

W jakiej temperaturze piec faszerowaną cukinię?

Cukinię faszerowaną należy piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Jak odgrzać cukinię faszerowaną?

Faszerowaną cukinię najlepiej odgrzać w piekarniku (pod przykryciem).



Przepis – cukinia faszerowana bez mięsa

Ile kalorii ma porcja cukinii faszerowanej?

Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje cukinii faszerowanej. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 313 kcal
  • węglowodany – 26,5 g
  • białko – 18 g
  • tłuszcze – 14,2 g
Cukinia faszerowana bez mięsa

Cukinia faszerowana (bez mięsa)

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 2 cukinie
  • 150 g grochu łuskanego (połówki)
  • 1/2 cebuli
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy

przygotowanie

  1. Przygotuj 150 g grochu łuskanego – przepłucz go dokładnie pod bieżącą wodą i namocz na noc (około 8-10 godzin).
  2. Po namoczeniu odlej wodę, zalej świeżą i gotuj groch przez około 40–50 minut, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Następnie odcedź i wystudź.
  3. Posiekaj drobno 1/2 cebuli, a 150 g pomidorków koktajlowych przekrój na połówki. 50 g kaparów odsącz z zalewy.
  4. Do wystudzonego grochu dodaj posiekaną cebulę, połówki pomidorków, kapary, 3 łyżki oliwy oraz przyprawy: 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 2/3 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
  5. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżką wydrąż środek, pozostawiając około 1 cm miąższu przy skórce, aby powstały „łódeczki”.
  6. Nałóż farsz na wydrążone cukinie i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185°C przez 20-30 minut, aż cukinia będzie miękka. Na 4-5 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu plasterki mozzarelli z zalewy.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na cukinię


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.