Prosta i pyszna cukinia faszerowana bez mięsa! To przepis z grochem łuskanym, dzięki czemu porcja ma aż 18 g białka na 313 kalorii. Koniecznie sprawdź ten przepis!
Spis treści:
Jak zrobić cukinię faszerowaną?
Aby przygotować cukinię faszerowaną, wystarczy cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżki wydrążyć środek cukinii, tworząc „łódeczki”. Następnie do cukinii nakładamy przygotowany farsz i całość pieczemy w piekarniku, Dokładny przepis na cukinię faszerowaną w wersji wegetariańskiej znajdziesz poniżej.
Czym faszerować cukinie bez mięsa?
Farsz bez mięsa do cukinii można zrobić z kaszy, soczewicy, ciecierzycy, ryżu, sera, czy warzyw. Świetnie sprawdzą się pieczarki, papryka, bakłażan oraz pomidory. Dobrym wyborem będą też strączki (np. czerwona fasola, czy groch łuskany).
W jakiej temperaturze piec faszerowaną cukinię?
Cukinię faszerowaną należy piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Jak odgrzać cukinię faszerowaną?
Faszerowaną cukinię najlepiej odgrzać w piekarniku (pod przykryciem).


Przepis – cukinia faszerowana bez mięsa
Ile kalorii ma porcja cukinii faszerowanej?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje cukinii faszerowanej. Jedna porcja ma:
- kalorie – 313 kcal
- węglowodany – 26,5 g
- białko – 18 g
- tłuszcze – 14,2 g
składniki
- 2 cukinie
- 150 g grochu łuskanego (połówki)
- 1/2 cebuli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g kaparów
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 2/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 kulka mozzarelli z zalewy
przygotowanie
- Przygotuj 150 g grochu łuskanego – przepłucz go dokładnie pod bieżącą wodą i namocz na noc (około 8-10 godzin).
- Po namoczeniu odlej wodę, zalej świeżą i gotuj groch przez około 40–50 minut, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Następnie odcedź i wystudź.
- Posiekaj drobno 1/2 cebuli, a 150 g pomidorków koktajlowych przekrój na połówki. 50 g kaparów odsącz z zalewy.
- Do wystudzonego grochu dodaj posiekaną cebulę, połówki pomidorków, kapary, 3 łyżki oliwy oraz przyprawy: 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 2/3 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżką wydrąż środek, pozostawiając około 1 cm miąższu przy skórce, aby powstały „łódeczki”.
- Nałóż farsz na wydrążone cukinie i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 185°C przez 20-30 minut, aż cukinia będzie miękka. Na 4-5 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu plasterki mozzarelli z zalewy.
Zobacz również inne przepisy na cukinię
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
