Artykuł sponsorowany – treść i zdjęcia dostarczone przez Partnera
Żywność to paliwo dla Twojego organizmu, dlatego warto bliżej przyjrzeć się temu, co pojawia na Twoim talerzu każdego dnia. O jego dobrą kondycję warto zadbać od wewnątrz, ale to wcale nie oznacza, że musisz pozbawiać się radości z jedzenia. Jak więc zdrowo się odżywiać bez większego wysiłku? Sprawdź!
Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne?
Zdrowe odżywianie polega na stosowaniu pełnowartościowej, zbilansowanej diety, która dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dzięki niej Twoje ciało może funkcjonować prawidłowo, a Ty wspierasz profilaktykę zdrowotną, w tym zapobiegasz chorobom i dbasz o dobre samopoczucie na co dzień. Odpowiednie proporcje białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów zapewniają prawidłową pracę narządów i układów wewnętrznych.
To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach, orzechach i olejach roślinnych wspierają koncentrację i pamięć, a witaminy z grupy B oraz witaminy C i E poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Nie zapominaj też o minerałach takich jak magnez, żelazo, cynk i potas.
To nie kosmetyki, ale dobrze zbilansowana dieta w dużej mierze wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Jeśli chcesz cieszyć się promienną cerą i zdrowym wyglądem, zadbaj o witaminy A, E, C i z grupy B, a także o pierwiastki takie jak cynk, krzem, żelazo, wapń i miedź. Dobrym rozwiązaniem jest również sięganie po produkty zawierające kolagen, który jest białkiem i składnikiem m.in. skóry, ścięgien czy też stawów. Postaw np. na owoce morza, galaretki wieprzowe czy też podroby. Ponadto dobrym wyborem może być również kolagen rybi w formie gotowego szota.
Nie zapominaj również o tym, że odpowiednio skomponowana dieta dostarcza odpowiednią ilość białka, węglowodanów, witamin i minerałów, co przekłada się na równomierny poziom energii przez cały dzień.
Różnorodność posiłków to klucz do zdrowia na talerzu
Im bardziej różnorodne posiłki, tym więcej substancji odżywczych, witamin i minerałów zagości w Twojej diecie. Pamiętaj jednak o tym, że nie musisz wybierać między zdrowiem a smakiem – z powodzeniem możesz połączyć przyjemne z pożytecznym. Owszem, różnorodność jest szalenie ważna, ale równie istotna jest otwartość na nowe połączenia. Nie ma nic gorszego niż sztywne trzymanie się przepisów i serwowanie sobie niemalże tych samych dań każdego dnia.
Zamiast trzymać się kilku dobrze znanych, spróbuj od czasu do czasu sięgnąć po nieoczywiste propozycje, np. kiszoną marchewkę do obiadu, pastę orzechową na śniadanie czy też kolorową sałatkę z dodatkiem pestek i kiełków na kolację. Dzięki drobnym zmianom Twoja codzienna dieta stanie się bardziej urozmaicona, a Ty zafundujesz sobie nowe doznania smakowe.
Nie musisz jednak rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Nadaj im jednak świeżości i lekkości. Czasem wystarczy jeden nowy składnik, żeby z pozoru zwykła potrawa nabrała zupełnie innego charakteru. Nie traktuj więc jedzenia jako sposobu na zaspokojenie głodu. Twoje codzienne wybory mogą sprawiać Ci przyjemność, a przy tym dostarczać Twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Wprowadź warzywa i owoce do swojej diety
Chcesz w prosty sposób jeść więcej warzyw i owoców? Zacznij od wprowadzania ich do każdego posiłku – dodaj coś świeżego do śniadania, obiadu i kolacji, a także do przekąsek w ciągu dnia. Świetnym pomysłem są koktajle warzywne lub warzywno-owocowe, które przygotujesz w kilka minut przy użyciu blendera lub wyciskarki. Staraj się wykorzystywać składniki w całości, razem ze skórką – wszystko po to, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych.
Nie rezygnuj z zup! To prosty sposób na przemycenie większej ilości warzyw do swojego menu. Możesz gotować tradycyjne, z kawałkami warzyw albo zupy krem, które są szybkie i sycące. Wybieraj warzywa sezonowe, które są wówczas pełne smaku. Zimą sięgaj po mrożonki, które są równie wartościowe jak świeże warzywa, a do tego wygodne – możesz użyć ich dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
Jeśli masz napięty grafik, pokrój warzywa i zabierz je ze sobą do pracy jako zdrową przekąskę. Pamiętaj również o tym, że mogą stać się one podstawą Twojego całego dania obiadowego.
Naturalne zakwasy warzywne na zdrowie
Kiszonki, czyli zakwasy, to produkty poddane procesowi fermentacji. Przygotowuje się je, umieszczając warzywa w słojach i zalewając solanką z dodatkiem aromatycznych przypraw. Proces ten trwa od kilku do nawet kilkunastu dni. Kiszone warzywa, jeśli są zdrowe i prawidłowo przechowywane, mogą pozostać świeże w lodówce przez kolejne kilka miesięcy. Co ważne, w procesie fermentacji niezwykle ważną rolę odgrywają mikroorganizmy, w tym bakterie kwasu mlekowego, co wzbogaca kiszonki o cenne składniki odżywcze.
Sięgnij m.in. po zakwas z buraków! Jego prozdrowotne właściwości to dzieło nie tylko obecności w nim bakterii probiotycznych, ale także z naturalnych związków zawartych w burakach. Szczególnie cenne są barwniki betalainowe, które nadają zakwasowi charakterystyczny, rubinowy kolor i jednocześnie wykazują działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
Zakwas buraczany zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witaminę B6, które wspierają prawidłowe działanie organizmu. Na jego bazie możesz przygotować np. wigilijny barszcz albo pić prosto ze szklanki.