Co zrobić kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego, ale nie mamy wielu składników oraz czasu? Myślę, że idealne będą te muffinki! Aby upiec wspomniane smakołyki wystarczy wymieszać składniki które raczej zawsze znajdziemy w domu. Babeczki są puszyste, miękkie i wilgotne. Bardzo pasuje do nich dżem, ale można również go pominąć, czy też do środka dać budyń lub czekoladę.

składniki
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju (u mnie stopiony olej kokosowy)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao lub karobu
- dżem
przygotowanie
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz kakao lub karob wymieszać w jednej misce.
- Do drugiej wlać olej, mleko, wodę oraz wbić jajko, całość wymieszać.
- Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodawać wymieszane suche składniki miksując lub mieszając na gładką masę.
- Ciasto wykładamy do foremek na muffinki – na 1/3 wysokości, następnie wykładamy dżem i ciasto do 2/3 wysokości.
- Muffinki pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
5 komentarzy
Świetne 🙂
Zrobić coś z niczego 😀
Dokładnie 🙂
Fajny pomysł z tym dżemem. Przerobię przepis na bezglutenowy i wypróbuję.
Bezglutenowe również będą pyszne, mam nadzieję że posmakują 🙂 Pozdrawiam 🙂