Przed Wami bardzo szybkie ciasto, które pewnie skradnie Wasze serca… Do ciasta dodałam zmielonych ziaren słonecznika – jest to bogate źródło witaminy E.
Bardzo ciekawy jest również krem – składa się z bardzo prostych składników i nie zawiera cukru 🙂 Bez problemu możecie wykorzystać go do tortu. Zapraszam!

składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 40 g zmielonych ziaren słonecznika
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 50 ml oleju
- 230 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka budyniu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Krem:
- 100 g daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego
przygotowanie
- Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do „suchego patyczka”).
- Daktyle zalej gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i zblenduj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami kremu.
- Ostudzone ciasto przełóż kremem. Częścią kremu możesz posmarować wierzch ciasta i posypać go prażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!