Wiśniowa Rurka – czyli przekładane rurkami z kremem ciasto z wiśniami, galaretką i serkiem homogenizowanym. To ciasto doskonale nadaje się na letni deser dla całej rodziny!
Połączenie kremowego waniliowego serka homogenizowanego z galaretką wiśniową daje niepowtarzalną lekkość i delikatność. Rurki z ciasta francuskiego nie tylko sprawiają, że ciasto pięknie wygląda, ale również dodają wielu tekstur. Frużelina wiśniowa na wierzchu ciasta wprowadza wyrazisty akcent i doskonale uzupełnia całość.
Wiśniowa Rurka jest idealnym pomysłem na świąteczne przyjęcie, rodzinny obiad czy letnią imprezę. Kolorowy wygląd i wyjątkowy smak tego ciasta z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach!
Z jakich warstw składa się to wiśniowe ciasto?
„Wiśniowa Rurka” składa się z kilku warstw, z których każda daje inny smak, a wszystkie z warstw łączą się ze sobą w rozpływający się w ustach deser:
- rurki z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i galaretki
- krem z wiśniami, serkiem homogenizowanym i galaretką
- krem z serkiem homogenizowanym i galaretką
- frużelina z wiśni
Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na ciasta z galaretką:
- brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia z kremem z kwaśnej śmietany
- kokosowe ciasto z ananasem
- ciasto Balladyna bez pieczenia

PRZEPIS – ciasto z wiśniami

składniki
Składniki na rurki z bitą śmietaną i galaretką:
- 750 g ciasta francuskiego (2 duże opakowania)
- 200 g śmietanki 30% lub 36%
- 1/2 galaretki wiśniowej
- 50 ml wody
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na krem z wiśniami:
- 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych – jeśli mrożone, to rozmroź je wcześniej)
- 350 g serka homogenizowanego (waniliowego)
- 2,5 galaretki wiśniowe
Składniki na krem z serka homogenizowanego:
- 600 g serka homogenizowanego (waniliowego)
- 2,5 galaretki wiśniowe
- 150 ml wody
Składniki na frużelinę wiśniową na wierzch ciasta:
- 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych – jeśli mrożone, to rozmroź je wcześniej)
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki alkoholu – użyłam wiśniówki (można pominąć)
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić rurki z bitą śmietaną i galaretką?
- Na początku przygotuj rurki z ciasta francuskiego. Możesz też zrobić rurki z kruchego ciasta lub użyć gotowych rurek do napełnienia kremem. Na kwadratową formę 24×24 cm potrzebujesz 25-30 rurek.
- Ciasto francuskie pokrój w paski o szerokości 2,5 cm i długości 20 cm. Następnie ciasto francuskie owiń na foremki do rurek.
- Zwinięte ciasto włóż na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto powinno się zarumienić.
- Upieczone rurki odstaw na 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmij foremki.
- Następnie przejdź do przygotowania kremu. Połowę wiśniowej galaretki rozpuść w 50 ml gorącej wody. Odstaw, a kiedy galaretka wystygnie, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce galaretki, cały czas miksując. Na koniec dodaj łyżkę cukru pudru.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim rurki.
- Połowę rurek ułóż na spodzie formy, aby stworzyć dolną warstwę ciasta.
Jak zrobić wiśniowy krem z serkiem homogenizowanym?
- Teraz możesz przejść do przygotowania kremu wiśniowego. Świeże lub rozmrożone wcześniej wiśnie zblenduj i przełóż do garnka. Zagotuj, po czym zdejmij z ognia i wymieszaj z 2 i pół opakowań wiśniowej galaretki. Odstaw do wystygnięcia.
- Kiedy wiśnie z galaretką będą już zimne, dodaj serek homogenizowany i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy krem zacznie tężeć, wylej go na rurki ułożone na spodzie formy. Krem wylej równomiernie w każde miejsce formy. Całość włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
- Kiedy krem wiśniowy stężeje, ułóż na nim drugą połowę rurek z kremem, tworząc kolejną warstwę ciasta.
Jak zrobić krem z serków homogenizowanych?
- Teraz przejdź do przygotowania drugiego kremu. 150 ml wody zagotuj, po czym rozpuść w niej 2 i pół opakowaniami galaretki wiśniowej. Odstaw do przestudzenia.
- Kiedy galaretka będzie letnia, wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym.
- Kiedy krem zacznie tężeć, wylej go na rurki z kremem i wyrównaj. Odstaw do lodówki, aby krem całkowicie tężał.
Jak zrobić wiśniową frużelinę na ciasto?
- Na koniec przygotuj frużelinę wiśniową. Świeże lub wcześniej rozmrożone wiśnie przełóż do rondelka. Dodaj cukier i całość wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Następnie odbierz kilka łyżek powstałego soku i wymieszaj go z łyżką mąki ziemniaczanej. Przelej z powrotem do garnka, wymieszaj i zagotuj. Gotową frużelinę wymieszaj z alkoholem i odstaw do przestudzenia.
- Letnie wiśnie wyłóż na wierzch ciasta. Całość włóż do lodówki – najlepiej na noc.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz





