Przepis na orzeźwiające ciasto z winogronem i galaretką na biszkopcie. Ciasto składa się z kilku warstw, które łączą się w przepyszny deser, idealny na letnie dni!
Puszysty biszkopt, mus winogronowy, krem budyniowy, soczyste winogrona i galaretka – to idealne połączenie zarówno do codziennej kawy, jak i w formie ciasta na imprezę, urodziny, czy spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
Jak zrobić biszkopt do ciasta z owocami i kremem budyniowym?
Aby zrobić idealny biszkopt na ciasto z galaretką, najpierw oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana stanie się lśniąca i sztywna. Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Następnie delikatnie wmieszaj olej. Na końcu dodaj przesianą mąkę, mieszając delikatnie na najniższych obrotach miksera. Wylej ciasto do formy i piecz w 180°C przez 35-40 minut.
Czy do ciasta można użyć różowych winogron?
Tak, możesz użyć także różowych winogron. Polecam wtedy zrobić mus z malinową lub wiśniową galaretką.
Czy do ciasta sprawdzą się również inne owoce?
Tak, w przepisie możesz użyć również innych owoców. Świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, czy brzoskwinie. Dobierz smak galaretki do smaku owoców.
Czy ciasto z winogronem i galaretką można zamrozić?
Ciasto z winogronem i galaretką nie nadaje się do mrożenia, ponieważ galaretka może stracić swoją konsystencję po rozmrożeniu.
Przepis na ciasto z winogronem i galaretką
Zobacz również inne przepisy na ciasta z galaretką i owocami:
- malinowe ciasto z Ptasim Mleczkiem
- ciasto z arbuzem, budyniem i galaretką
- ciasto Malinowa Delicja
- tort z kremem budyniowym, owocami i galaretką