Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z piernikową nutą. Smak kremu mogę porównać do piernikowego „Ptasiego Mleczka” 😊

składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu (waniliowy)
- 130 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 50 ml oleju
Przygotowanie ciasta:
- W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz budyń), a w drugiej misce wymieszaj mleko roślinne i olej. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj na gładką masę i wyłóż na formę do pieczenia.
- Ciasto piecz 30 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (bez termoobiegu).
Krem:
- 500 ml mleka roślinnego
- 2 lub 3 łyżki przyprawy do piernika (zależnie od tego, jaką intensywność wolisz)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 op. budyniu (waniliowy)
- 50 g cukru
- 100 g oleju kokosowego (ew. margaryny)
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć, mieszaj go cały czas do momentu zagotowania.
przygotowanie
Lekko wystudzony krem (po około 45 minutach) wylej na wcześniej przygotowane i wystudzone ciasto. Wierzch kremu posyp startą czekoladą.
porady
Piernikowy krem możesz wykorzystać do innych wypieków (np. na kruchym spodzie, albo jako przełożenie do ciasteczek i ciast - również piernika!).
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi


