Ciasto z ptasim mleczkiem to ciasto, które przygotujesz na bazie biszkoptu z kakao. Biszkopt przekładany jest pysznym budyniowym kremem, a na wierzch ciasta to brzoskwinie i galaretka.
Jak zrobić ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką?
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu z kakao oraz ugotowaniu budyniu. Następnie zajmujemy się przygotowaniem masy, a na koniec całość przekładamy z dodatkiem ptasiego mleczka, brzoskwiń i galaretki.
Przepis na ciasto z ptasim mleczkiem krok po kroku

składniki
Biszkopt:
- 7 jajek
- 210 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 225 g mąki (użyłam krupczatki)
- 4 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)
- 600 ml mleka
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 opakowanie wybranego ptasiego mleczka (360-400 g)
- 3-4 brzoskwinie
- 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe + 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
przygotowanie
Wykonanie biszkoptu:
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Następnie do masy dodawaj po jednej łyżce oleju i mleka.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Gotową masę wylej na dużą formę do pieczenia, wyłożoną jedynie od spodu papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia, ani nie smaruj tłuszczem.
- Biszkopt piecz 40-45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Wykonanie masy:
- 400 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj pozostałe 200 ml mleka wymieszanego z proszkiem budyniowym. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło ubij na białą, puszystą masę. Następnie do masła dodaj cukier puder i utrzyj na gładką masę. Kolejno dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy.
- Do masy możesz również dodać łyżkę alkoholu.
Przełożenie ciasta:
- Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół, aby powstały dwa blaty ciasta. Biszkopt polecam naponczować – ja naponczowałam biszkopt 100 ml wody wymieszanymi z 2 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką alkoholu.
- Dolny blat ciasta ułóż w rancie do ciasta lub formie. Następnie posmaruj go 2-3 łyżkami kremu budyniowego i krem rozsmaruj, aby utworzyć cienką warstwę kremu. Na kremie w równych odstępach rozłóż ptasie mleczko, na które wyłóż pozostałą część kremu – rozsmaruj krem równo między ptasim mleczkiem.
- Całość przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.
- Brzoskwinie pokrój w plasterki i rozłóż na wierzchu ciasta.
- Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto odstaw na noc do lodówki.
Sprawdź inne przepisy na pyszne ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz
- Ciasto Raffaello – szybkie ciasto z mlekiem w proszku
- Dzień Chłopaka, czyli świetna okazja do poznania marketingu afiliacyjnego
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW



